Smajlović podnela ostavku zbog imenovanja Gajovića

Smajlović podnela ostavku zbog imenovanja Gajovića Izvor: N1

Nekadašnja predsednica Udruženja novinara Srbije i novinarka Ljiljana Smajlović podnela je ostavku na mesto člana radne grupe Ministarstva kulture i informisanja za izradu nove medijske strategije, saopšteno je iz UNS-a.

Kako se navodi, u pismu koje je dostavila UNS-u i Ministarstvu kulture i informisanja ona je navela da ostavku podnosi zbog odluke Vlade da urednika "Ilustrovane politike" Aleksandra Gajovića imenuje za državnog sekretara za informisanje uprkos tome što, kako smatra, propagira "šovinističke predrasude prema ženama".

"Bila mi je čast da budem izabrana u radnu grupu Ministarstva kulture i informisanja za izradu radne verzije Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji do 2023. godine, ali nakon što je Vlada za državnog sekretara u Ministarstvu kulture imenovala čoveka koji javno propagira neuke šovinističke predrasude prema ženama, prisiljena sam da podnesem ostavku na članstvo u toj radnoj grupi", piše u ostavci Ljiljana Smajlović.

Ona je dodala da deli mišljenje kolega koji se javljaju UNS-u da protestuju što Vlada Srbije takvim postupcima omalovažava ne samo novinarke već i profesiju.

"Položaj medija i novinara u Srbiji je ionako degradiran i veoma je loša ideja da se na važna mesta u Ministarstvu kulture i informisanja postavljaju ljudi koji na televiziji sa javnom frekvencijom izjavljuju da žene ne treba birati za predsednice i da 'muškarac mora da vodi kuću' jer se žene 'nisu dokazale' na važnim državnim poslovima. To je ruganje zadatku radne grupe kom sam lično pristupila sa osećanjem najveće društvene odgovornosti i molim vas da moju odluku shvatite kao moj lični protest", dodala je Smajlović.

Gajović je pre samo godinu dana izjavio da žena nikada ne bi trebalo da bude na čelu države. On je u program televizije Pink, u razgovoru o tome ko će sve podneti kandidaturu za predsedničke izbore u Srbiji 2017. godine rekao “samo da nije žena”.

“Ne znam, da me niko pogrešno ne razume, ali ja ne vidim da bi žena trebalo da bude na čelu države”, rekao je Gajović.

On je tada dodao da je “retko bilo žena koje su bile uspešne u politici”. "Čini mi se da je retko, ne zato što su slabiji pol, naprotiv - mislim da su žene mnogo racionalnije i imaju jedan racionalniji pogled na svakodnevicu. Ali jednostavno mi se čini da je muškarac onaj koji treba da vodi kuću", kazao je tada Gajović.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Trivia

Treba imati kicmu u ovoj ludnici od drzave. Svaka cast!

3 0

maštamireče!?

Pravi potez Smajlovićke i ako nisam njen fan. Gajović je katastrofa i kao novinar , a sada ko sekretar spasavaj se ko može.

100 3

...itd

Podnela ostavku na mesro"clana radne grupe Ministarstva za ......" Pitam se pitam otkud ona tamo(u vladinom sektoru-protiv koga ima toliko zamerki)kada je koliko se secam pre nekih godinu,dve podnela ostavku na mesto gl urednika Politike i na sva usta govorila kako eto vlast je osporava.Kakvi su to igraci.

41 32

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo