Dva muškarca ubila advokata u Atini

Dva muškarca ubila advokata u Atini Izvor: Reuters/Yannis Behrakis

Jednog krivičnog advokata poznatog u Atini, pištoljem su ubila dva čoveka u četvrtak uveče u njegovoj kancelariji, kažu policijski izvori, a ubistvo je izazvalo šok i ogorčenje u tom gradu gde su takvi napadi retki.

Mihalis Zafiropulos (52), bio je sin bivšeg predsednika Advokatske komore u Atini 1980-ih godina, Epaminondasa Zafiropulosa, takođe bivšeg poslanika konzervativne stranke Nova demokratija.

Ubijeni advokat je proteklih nekoliko godina zastupao mnogobrojne optužene u slučajevima korupcije i takođe bio veoma aktivan u Advokatskoj komori Atine.

Odbor Komore je u četvrtak odlučio da zbog njegovog ubistva na nedelju dana obustavi sve aktivnosti advokata glavnog grada Grčke.

"To je minimum da bismo pokazali tugu koju osećamo zbog ubistva našeg dragog kolege, i da bismo odgovoriči na slepo nasilje koje pogađa advokate", saopštila je Komora.

Po podacima policije, Zafiropulosa su hladnokrvno ubila dvojica s kapuljačama na glavi, koji su ušli u njegovu kancelariju predstavljajći se kao klijenti. Kancelarija je između četvrti popularne među mladima, Egzarhije, i najekskluzivnije astinske četvrti Kolonaki.

Policija kaže da je "prerano" da se proceni šta je motiv tog zločina.

Premijer Aleksis Cipras je zatražio od zamenika ministra javnog reda Nikosa Toskasa da se "što je moguće pre" rasvetli taj "grozan slučaj". Političke partije su saopštile da su u šoku. Ciprasova stranka Siriza je pozvala vlasti da "brzo reše ovaj brutalan slučaj".

Predsednik opozicione Nove demokratije, Kirijakos Micotakis je izjavio da je "zgrožen" ubistvom istaknutog člana svoje partije i svog "dragog prijatelja". On je otkazao sastanak u petak na kojem je trebalo da predstavi nov tim svoje stranke za odnose s javnošću.

Predsednica takođe opozicione socijalističke stranke PASOK Fofi Genimata je osudila "brutalno i kukavičko ubistvo", dok je lider centrističke opozicione partije "Potami" koja osvaja teren, Stavros Teodorakis rekao da je zabrinut zbog ubistva "u mafijaškom stilu u srcu Atine".

"Grčku nećemo predati bandama", rekao je Teodorakis, nekada jedan od vodećih grčkih novinara.

Tagovi: Atina , Grčka

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Shulc

Brutalno...

0 0

Realista

Sto je najgore, ozbiljnom istragom bi se dalo utvrditi da je doticni advokat verovatno bio gori i prepredeniji kriminalac od ove dvojice sto su mu presudili jer danas nije bitno sta si vec koga poznajes...

3 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo