CHF Srbija: Vratiti kredit u dinarski s početka otplate

Nedavna presuda Evropskog suda za ljudska prava kaže da su banke bile dužne da potrošače obaveste o svim ekonomskim posledicama i rizicima koje nose krediti indeksirani u švajcarskim francima, ali da one to nisu učinile. U Centru za zaštitu korisnika bankarskih usluga CHF Srbija smatraju da su banke iskoristile neznanje korisnika i u Srbiji.

Izvor: N1

Indeksiranje kredita u švajcarskim francima bilo je nepravično i tu odredbu treba staviti van snage, smatraju u udruženju CHF. Predlog udruženja je da se kredit automatski vrati u dinarski sa početka otplate.

"Ako je vaša mesečna rata iznosila 27 hiljada dinara, a danas je plaćate 59 hiljada, sve preko 27, svakog meseca, banka bi terbalo da vrati vama. Taj novac biste vi iskoristili ili podizanjem istog ili da uđete u prevremenu otplatu", smatra advokat Jelena Pavlović.

Banke su, tvrde u udruženju, znale za rizike uzimanja kredita indeksiranih u švajcarskim francima, a o tome nisu dovoljno obavestile klijente.

"Ono što su banke sigurno znale, a nisu nam rekle je da indeksacija u valuti švajcarskog franka nosi dvostruki valutni rizik i da NBS ničim ne utiče na odnos dinara i franka, dok u odnosu na valutu evro vrši svakodnevne intervencije", navodi Jelena Pavlović.

Klijenti, dodaju, sad plaćaju ne samo kamatu, već i kursnu razliku franak-evro i razliku evro-dinar. U Narodnoj banci se pozivaju na odluku iz 2015. u vezi sa ovim kreditima, koja predviđa četiri modela za olakšavanje otplate. 

"Narodna banka Srbije smatra da su usvojenim rešenjima stvorene pretpostavke i podsticaji - obaveznost postupanja banaka, sloboda izbora korisnika kredita, kao i podela finansijskog tereta između poverilaca i dužnika, čime se isključuje mogućnost daljih regulatornih aktivnosti Narodne banke Srbije vezanih za ove kredite".

Inače, u ovom udruženju kažu da nisu saglasni sa predlozima koje svojim članovima i javnosti upućuje drugo udruženje bankarskih klijenata Efektiva.

Komentara 26

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zorica Milovanović

Zašto ljudi iz udruženja CHF Srbija misle da je bitno što "nisu saglasni sa predlozima koje svojim članovima i javnosti upućuje drugo udruženje bankarskih klijenata Efektiva." Mi se u Efektivi ubijamo od posla, toliko je interesovanje javnosti za tužbe, hvala CHF Srbiji što su skrenuli pažnju javnosti na nas korisnike CHF kredita i na Efektiva organizacija potrošača.

0 3

Korisnik stambenog kredita indeksiranog u CHF

Molim sve one koji imaju stambeni kredit indeksiran u CHF da pronadju na youtube integralnu verziju snimka konferencije i odgledaju je, a pod nazivom: CHF Srbija - Konferencija za medije 12.10.2017.

29 3

John

Samo malo pojašnjenje. Nije u pitanju presuda Evropskog suda za ljudska prava (Strazbur), već presuda Evropskog suda pravde (Luksemburg). U čemu je razlika? Velika. Ovaj drugi je nadležan samo za države članice EU. Bilo kako bilo, činjenica je da su presudili protiv kredita u švajcarcima.

24 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo