Tarife MUP-a gase Biciklistički savez Vojvodine

Da li biciklizam u Vojvodini vozi svoj poslednji krug? Biciklističkom savezu Vojvodine preti gašenje, zbog, kako kažu, enormnih tarifa koje im je dostavio MUP za obezbeđenje i regulaciju saobraćaja prilikom organizacije trka.

Izvor: N1

Sportsko igralište biciklista je na kolovoznoj traci. Za razliku od drugih sportova, da bi organizovali takmičenje, njihov sportski teren mora da reguliše policija, koja im za obezbeđenje trka uredno dostavlja fakture. Pojedinih godina, međutim, taj angažman procenjivan je na 120.000 dinara, nekad oko pola miliona a jednom na – milion i 200 hiljada dinara.

"Ti računi su prenaduvani, to su baloni koji su eksplodirali. Ne postoje kriterijumi od strane MUP-a po kojima se to obračunava", kaže predsednik Biciklističkog saveza Vojvodine Nebojša Subić.

Zbog sumnje da su računi nedosledni, tražili su od MUP-a da budu oslobođeni plaćanja. Odgovor su dobili od ministra Stefanovića lično – da ministarstvo ima pravilnik koji im omogućava da dodatno zarade.

"Imajući u vidu odredbe tog pravilnika, obaveštavamo vas da nismo u mogućnosti da udovoljimo zahtevu iz predmetne molbe za oslobađanje od plaćanja troškova", poručuje ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

U MUP-u kažu da dugovanja Biciklističkog saveza Vojvodine najvećim delom datiraju iz 2012. godine, kada je Savez dobio rešenje u kojem je jasno naznačeno da je kao organizator biciklističke trke obavezan da nadoknadi troškove MUP-u, koji će nastati angažovanjem policijskih službenika.

"Pomenuti Savez na ova rešenja nije imao prigovora niti je po prijemu faktura na naplatu uputio primedbu. Ministarstvo je potom narednih godina sve do utuženja slalo Savezu opomene o neizmirenim obavezama. Savez je nova dugovanja napravio i tokom 2014. godine. Zbog ukupnih potraživanja u iznosu od 1,95 miliona dinara, Ministarstvo je bilo prinuđeno da tuži pomenuti Savez. Napominjemo da je Ministarstvo u obavezi da kao korisnik budžetskih sredstava utuži sve korisnike usluga koji nisu izmirili svoje obaveze, što je u konkretnom slučaju i učinjeno. Ističemo i da MUP nema zakonom utvrđenu obavezu da obezbeđuje uslove za održavanje biciklističkih trka niti su budžetom opredeljena sredstva za ove namene, već se ovi troškovi moraju nadoknaditi Ministarstvu", naveo je MUP Srbije.

Bicikl, biciklisti Izvor: N1

Subića najviše ljuti to što slične fakture skoro nijedan drugi sport ne dobija. Pita se, zašto se, na primer, fudbalskim klubovima ne naplaćuje sprovođenje huligana, već se državna kasa puni iz džepova biciklista.

"Fakture za to obezbeđenje, tih hiljadu, dve, tri, pet hiljada žandarma i policajaca – to se nikom ne ispostavlja, odnosno, država to plaća. A s druge strane, imate zdrav sportski događaj – za to se ispostavljaju enormne fakture", kaže Subić.

Zbog odbijanja da plate, biciklisti su završili na sudu, a ukoliko spor izgube, pokrajinskom savezu ovog olimpijskog sporta preti stečaj. I sve to uprkos činjenici da im prigovori na fakture nisu omogućeni, a logika tarifiranja nikad obrazložena.

U Ministarstvu omladine i sporta kažu da za sportske saveze na teritoriji Vojvodine oni – nisu nadležni.

Ni pokrajinski sekretar za sport nije, kaže, nadležan za spor saveza sa MUP-om. Nada se da će biti postignuto rešenje, ali smatra da su biciklisti su sami krivi za situaciju u kojoj su se našli.

"Mislim da je i sama procena Biciklističkog saveza Vojvodine bila takva da ako niste obezbedili dovoljno sredstava ili podrške, da možda niste ni trebali da organizujete neko takmičenje", smatra pokrajinski sekretar za sport Vladimir Batez.

Međutim, upravo pokrajinski sekretarijat nadležan je za finansiranje aktivnosti Biciklističkog saveza Vojvodine, kojima redovno isplaćuje i po pet puta manji iznos od onog koliko trka staje. Zbog nedostatka finansija, poslednjih nekoliko takmičenja su prijavljivali kao javni skup u pokretu kako bi izbegli plaćanje policije, a i, kako kažu, biciklizam u ovakvoj državi svakako predstavlja vid protestnog okupljanja.

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Umetnik

A sta mislite da organizujete "Nocnu strazu", odnosno civilnu gardu, nima u inat. To bi bilo najbolje, pokazati im da se nesto moze ako se hoce i bez dinara, za tako dobru stvar!

7 0

Pera

Zato Zvezda i Partizan MUPu ne plaćaju ni dinara. Politički moćnici utiču na to da skoro svaka utakmica ovih klubova bude ocenjena od strane komesara za bezbednost, kao utakmica visokog rizika, što povlači angažovanje velikog broja policajaca, vozila i drugih sredstava MUP-a o trošku budžeta. Znači za mafijaše iz fudbala džabe, a za bicikliste puna tarifa.

338 0

Ajmo,ajde

Pravilnik omogucava da dodatno zarade.Pa jeste li vi firma ili sta?

327 72

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo