Izrael uzdržan povodom sporazuma Hamasa i Fataha

Izrael uzdržan povodom sporazuma Hamasa i Fataha Izvor: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Vlada Izraela je uzdržano reagovala na sporazum dveju palestinskih organizacija - islamskog ekstremističkog Hamasa i umerenijeg sekularnog Fataha, čime se otvara put njihovom pomirenju.

Tel Aviv zahteva da buduća jedinstvena palestinska vlast koja bude nastala na osnovu sporazuma dve rivalske frakcije o pomirenju, prizna Izrael i da se Hamas razoruža, rekao je jedan neimenovani izraelski zvaničnik.

"Svako pomirenje Palestinske uprave i Hamasa mora uključiti posvećenost međunarodnim sporazumima u uslovima četvorke (za Bliski istok - UN, SAD, EU i Rusija), počevši od priznanja Izraela i demilitarizacije Hamasa", rekao je taj zvaničnik, preneo je Frans pres.

"Izrael će dopustiti razvoj događaja na terenu i postupiće s tim u skladu", rekao je neimenovani visoki zvaničnik na kojeg se poziva list Harec.

 Premijer Izraela Benjamin Netanjahu se 3. oktobra izjasnio protiv nastavka napora za pomirenje Hamasa i Fataha. On je rekao da se palestinska strana miri na račun postojanja Izraela, dodavši da svako ko diskutuje o mirovnom procesu mora priznati Izrael kao jevrejsku državu.

"Ko god hoće da se pomiri naša pozicija je jednostavna, priznajte državu Izrael, raspustite vojno krilo Hamasa, prekinite veze s Iranom koji poziva na naše uništenje i tako dalje. To su vrlo jasne stvari koje smo ranije i jasno istakli", rekao je Netanjahu.

Detalji potpisanog sporazuma nisu obelodanjeni, ali za sada izgleda nema odluke o oružanim snagama Hamasa koje broje više od 20.000 pripadnika i njihovom oružju.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Evita

Samo problem za Izrael.

2 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo