PSS poseduje izmene zakona, stvara li se policijska država?

Sprema li se Ministarstvo unutrašnjih poslova da proširi ovlašćenja svojim pripadnicima, na način koji dovodi pitanje Ustavom garantovana prava građana? Policijski sindikat Srbije (PSS) tvrdi da poseduje deo nacrta izmena i dopuna Zakona o policiji, za koje tvrde da policiji daju ovlašćenja do neopravdanog zadiranja u privatnost građana.

Izvor: N1

Moglo bi da se desi da bude dovoljno da živite, radite ili iz nekog razloga boravite u blizini predsednika države, premijerke, ministra odbrane i policije ili bilo koje druge štićene ličnosti pa da policija u skladu sa zakonom ima pravo da utvrdi sa kim živite, da li ste ikada kažnjavani, šta posedujete, ali i šta vam se nalazi u zdravstvenom kartonu. To kažu u Policijskom sindikatu Srbije koji tvrdi da je došao u posed nacrta izmena i dopuna Zakona o policiji za koji navode da se piše u MUP-u. A takva provera do sada se radila samo kad neko želi da se zaposli u MUP-u ili da nosi oružje.

"Kada se vrše bezbednosne provere, neophodna je pisana saglasnost onoga ko daje, što je logično to ima veću zaštitu po zakonu o ličnosti... Međutim, ta saglasnost za ovaj vid provere nije neophodna, građani čak neće ni znati da li će se nad njima vršiti ovaj vid provere", navodi potpredsdnik PSS Vladimir Pavićević.

Nacrt izmena, kažu u Sindikatu, daje policiji odrešene ruke i bez sudskog naloga - kada dobije čak i anonimnu prijavu protiv nekog građanina da je izvršio bilo koje krivično delo.

"Policija će u potpunosti moći da vas snima, prati, slika, naravno ne sva policija, već policija koju budu odredili oni. Naravno, to neće moći da se koristi kao dokaz u postupku, međutim, šta će nam dokaz u postupku ako slike budu izlazile po tabloidima", navodi Pavićević.

Predviđene izmene stvorile bi policijsku državu, ocenjuje profesor prava Bogoljub Milosavljević:

"On ne bi trebalo da u ovom obliku, kakav ga sad imamo, prosto ni da dođe na Vladu, a kamoli da se na Vladi usvoji i uputi Skupštini. Nemoguće je zadatke bezbednosti do te mere postavljati kao neki primarni cilj, a zapostaviti elementarne ljudske slobode i prava".

U sindikatu tvrde, Srbija je već policijska i jednopartijska država, a usvajanje i bi, kažu, samo formalizovalo ono što se njima već dešava.

"Kad je bio naš protest, 13 autobusa nam je vraćeno zato što su ujutru u 9 sati zvali naše kolege koje su uredno platile autobus, rezervisale autobuse, zvali su ih vlasnici firmi, rekli - molim te, prijatelju,  nemoj više da mi dolaziš. Oni idu po tim firmama, prete ljudima", tvrdi predsednik PSS Veljko Mijailović.

Da li je nacrt zakona, za koji Sindikat tvrdi da je dobio od izvora u ministarstvu policije, autentičan - u MUP-u ne odgovaraju.
Komentara 32

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Позорник

Нема речи о полицијској држави. Напросто неке ствари су неопходне. Када би ви знали колико су нама руке везане у појединим ситуацијама - другачије би причали.

2 33

Nedeljko

To pracenje, slikanje, snimanje, to rade sve policije u svetu. Drugo, ako ste cisti, cega imate da se plasite? Ako vam je mirna savest, cega se bojite? Legitimisanje od strane policije je svakodnevna pojava na ulici ali o tome ne pisete. Bitno je da se pise sve i stavlja sve u vezu sa pomenutim funkcionerima.

2 34

David Goldsternn

...pa daju novinama gde, ko i kada! stize na saslusanje iz pritvora u sud naprimer , na pretres, dojave... pa novinari'' onda slikaju osumnjicene kako ulaze u sud, izlaze iz suda... odavanje informacija iz policije ,mislim, itd i fotografija - medijima , kako bi drugacije novinari znali kad i ko dolazi u sud, detalje istraga, osumnjicene itd itd ? Na sta to lici, sta bese Ustav srbije i konvencije o ljudskim pravima koje je srbija potpisala?! Hvala Bogu to EU zna, jer smo SRECOM po gradjane srbije okruzeni EU i NATO paktom , ali kad ce ozbiljnije reagovati EU institucije, ne znam tacno... !

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo