Novi protesti u Barseloni, tenzije kulminirale tučom

Usred krize oko nezvisnosti Katalonije, dok vlada čeka odgovor na zahtev katalonskom lideru da razjasni do ponedeljka da li je već proglasio nezavisnost, Španija je paradom vojske i policije obeležila Nacionalni dan.

Izvor: N1

U Madridu nije bilo predstavnika vlasti Katalonije i Baskije, dok su u Barseloni demonstrirali i oni koji podržavaju i oni koji se protive nezavisnosti. Hiljade Katalonaca koji žele da njihov region ostane u Španiji, obeležilo je Nacionalni dan Španije, marširajući kroz centar Barselone.

Na čelu marša bila je i grupa ekstremnih desničara, unionista. A onda su tenzije, koje u Barseloni traju nedeljama, kulminirale tučom. Stolice su letele na sve strane i strasti su se smirile tek posle intervencije policije.

Slogan marša bio je "Katalonija da, Španija takođe", što bi trebalo da znači, prema tumačenju medija, podršku nezavisnosti Katalonije, ali u okviru Španije. Za to vreme, u Madridu se održavala vojna parada, kojoj su prisustvovali kralj Filip šesti, kao i brojni političari.

Madrid, za sada, odbija pregovore, ali ne isključuje mogućnost raspuštanja lokalnih vlasti i raspisivanja novih izbora u Kataloniji po članu 155.

"To je realno, možemo to da zamislimo.To upravo ono što deo građana traži, ali postoji još čitav niz mera koje možemo da primenimo", kaže ministar spoljnih poslova Alfonso Dastis.

Španija Izvor: Tanjug, AP Photo/ Paul White

Predsednik Katalonije karles Pućdemon još ne odgovara na pitanje španskog premijera: da li je ili nije proglasio nezavisnost.

U intevju za CNN, predsednik Ktalaonije nudi drugačije rešenje i tvrdi da nema razloga za aktiviranje člana 155.

"Naravno, spremni smo da prihvatimo referendum poput onog koji se održao u Škotskoj. Predlagali smo to i ranije, ali vrata su i dalje otvorena, naravno da je to dobar scenario. Ono što velika većina ljudi želi u Kataloniji i izvan nje", rekao je Pućdemon.

Madrid ne pokazuje nikakve znake da bi takav predlog mogao uopšte da uzme u razmatranje.

"U slučaju pozitivnog odgovora ili ćutanja, gospodin Pućdemon će morati da opozove takozvanu deklaraciju o nezavisnosti. Do ponedeljka u 10 ni sekund duže", kaže premijer Marijano Rahoj.

U senci ovih tenzija tokom današnje parade došlo je do pada jurofajtera, španskog ratnog vazduhoplovstva. Pilot je nažalost nastradao.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

RAVNOPRAVNOST naroda i građana

Katalonci su kasno shvatili da se EU (saglasno svojim zakonima), ne sme mešati u unutrašnje stvari svoji država-članica, zato će oni morati preduzeti odlučnije poteze !! Pouka za Srbe iz Republike Srpske da moraju proglasiti samostalnost , pre ulaska BiH u EU !! Razdvajanje Federacije BiH i Republike Srpske će biti mnogo lakše jer je BiH država koja se sastoji od DVA RAVNOPRAVNA entiteta koji imaju već utvrđene granice razdvajanja !!

0 0

Domi

I umesto sad da budemo najglasniji u vezi Kosova kod evropske komisije mi odlucili da cutimo!!!alo ko je sad izdajnik,sad kad je pravi momenat mi nista,ako nece ovi izdajnici daj mi da posaljemo to pismo o duplim standardima koji su u eu,za nekog vazi za drugoga ne vazi,stvar je jasna tek ce uslediti velika cepanja drzava,iz evrope su svi ratovi krenuli,zato i ideja o zajednickoj evropi je i dobra ideja,na kraju ce se eu raspasti i ratovi ce krenuti.

4 6

Pravo naroda ili državna sila

Šta je po tebi bolje : 1). princip ravnopravnosti naroda i građana , tj da Katalonija, Kosovo, Srpska, Škotska,.. imaju pravo na samostalnost, ako to na referendumu izglasaju njihovi građani ili 2).princip državne sile , tj da Španija, Srbija, BiH, V.Britanija,.... putem sile zadrže te teritorije na kojima većina naroda izglasa samostalnost ?!

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo