Stejt department potvrdio izlazak SAD iz Uneska

Stejt department potvrdio je da se Sjedinjene Američke Države povlače iz Uneska, navodeći da tu organizaciju smatraju "antiizraelskom" i da je potrebno da se temeljno reformiše. I izraelski ambasador u UNESCO preporučio je da se Izrael povuče iz te organizacije.

Izvor: N1

Među zastavama Uneska uskoro se neće vijoriti i zastava Sjedinjenih Američkih Država. SAD zvanično istupaju iz Uneska, zbog, kako navode u obrazloženju, "antiizraelskog" stava te organizacije. Zato na dalje, žele status "stalnog posmatrača".

Zbog odluke američke vlade, direktorka Uneska Irina Bokova izrazila je "duboko žaljenje".

"Odlazak Sjedinjenih Američkih država je gubitak za 'porodicu Ujedinjenih nacija' i multilateralizam. SAD i UNESCO su značajni jedno za drugo, sada i više nego ikada ranije, zato što porast ekstremizma i terorizma traže dugoročne odgovore za mir i bezbednost. Univerzalnost je od presudne važnosti za misiju Uneska da ojača međunarodni mir uoči mržnje i nasilja, da bi branila ljudska prava i dostojanstvo", izjavila je Bokova.

 Američki zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, izjavio je da su SAD posebno ljute na UNESCO zbog rezolucija u kojima se negiraju jevrejske veze sa svetim mestima na palestinskim teritorijama i spominjanje Izraela kao okupacione sile. U pozadini odluke, sukob koji je do sada samo tinjao - zašto je UNESCO kao palestinsku baštinu priznao stari grad u Hebronu?

"Odluka da se Stari grad u Hebronu na Zapadnoj obali i Pećina patrijarha proglase palestinskom baštinom je 'napad na istoriju'. Upravo to dodatno diskredituje već upitnu organizaciju UNESCO", izjavila je ambasadorka SAD u UN Niki Hejli.

Povlačenje će, ipak, stupiti na snagu tek 31. decembra 2018. Njemu je prethodila odluka SAD iz 2011. godine da se suspenduje finansiranje te organizacije zbog glasanja da Palestina bude članica i sada Vašington duguje oko 550 miliona dolara za dosadašnje članstvo.

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

crnobradi

Odluka je preterana ali tu se nista ne moze.Interesuje me ko ce nadoknaditi finansisijski doprinos SAD?

2 0

Plavi Turban

Kad Brod pocne da tone pacovi najpre napustaju Brod tako je i sa kulturnim bogatstvima.

6 9

Vaga

Ovo spada u retke kulturne odluke.

8 11

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo