Kako rešiti problem rastućih ekonomskih nejednakosti?

Da li ste znali da je u ovom trenutku, kako pokazuju svetska istraživanja, plata direktora u nekim zemljama i do 300 puta veća od prosečne plate radnika? U svetu rastućih ekonomskih nejednakosti i koncentracije bogatstva u rukama sve manjeg broja ljudii, vodi se polemika među ekonomistima kako rešiti taj problem.

Izvor: N1

Ugledni stručnjaci poput nobelovca Džozefa Šiglica i Tomasa Piketija predlažu progresivno oporezivanje, uvođenje poreza na nasledstvo i velike profite, kao i strogu regulativu u bankarskom sektoru.

Mnogi, s druge strane, veruju da kapitalizam umesto da širi bogatstvo kako je prvobitno predstavljan, zapravo je sam po sebi sistem koji podrazumeva koncentraciju materijalnog bogatstva u rukama malog broja ljudi.

O tim temama raspravljali su i učesnici 7. beogradnskog bezbednosnog foruma.

"Prema nekim procenama, 25 hiljada milijardi dolara nalazi se u poreskim rajevima i of šor zonama, i nije oporezovano. Ne govorimo samo o tome, u tim zemljama koncentrišu se novac i moć, a taj se novac vraća u naše zemlje i služi za korupciju, da li onu ilegalnu, ili onu koja se ostvaruje putem lobija, ali u svakom slučaju korupciju", izjavio je bivši grčki premijer Jorgos Papandreu.

Dodao je da to "podriva sistem koji treba da je u službi građana, podriva politiku koju vode vlade i upravo zato nejednakost radja nepravdu, a time lako manipulišu populisti".

Tagovi: ekonomija , plate , bogatstvo

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Nikola

Problem se resava sindikalnim organizovanjem i borbom za svoja prava. Na taj nacin postepeno postanete kao Svedska...

0 0

Time

Onaj ko primeni savete ovih levicarskih nadri ekonomista (etatistickih ideologa) unistice svoju drzavu. Trump radi sasvim suprotno smanjuje poreze i smanjuje regulativu! Trump u jednom twitu tvrdi da je on Satoshi, tj da je on izmislio i lansirao bitcoin! Inace bitcoin je dostigao novi rekord 1.btc = 5334.$. Uzgred receno nije u krizi kapitalizam, vec etatizam i socijalizam. "Problem nejednakosti" je lazam problem! Putin smatra da je bitcoin neka vrsta piramidalne prevare i pokrece mere za sprecavanje koriscenja bitcoina u Rusiji. Videcemo sta ce biti....

3 2

kgb sou

Jorgose, nemoj da te cuje vucic, isterace te zato sto razotkrivas njegovu taktiku vladanja siromasnim masama.

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo