Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj vraćeno 45 ikona

Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj vraćeno 45 ikona Izvor: kultura.gov.rs

Kulturna dobra iz Srbije, iz Eparhije osečko-poljske i baranjske i Eparhije dalmatinske, otpremljena su danas u crkve i riznice Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj nakon što su, prema odluci Mešovite srpsko-hrvatske međudržavne komisije za povraćaj kulturnih dobara za to stvoreni odgovarajući uslovi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije, na osnovu Sporazuma između Savezne vlade SR Jugoslavije i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u oblasti kulture i prosvete, a uz saglasnost Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve, crkvama Svetog Dimitrija i Patrijaršijskom dvoru u Dalju, kao i crkvama u Markušici, Kneževu i Riznici Svetog Ilije u Zadru, vraćeno je 45 ikona.

Na sastanku Mešovite međudržavne komisije verifikovan je Zapisnik sa sastanka održanog aprila u Požegi. Bilo je reči i o završetku radova na depou pri Vladičanskom dvoru u Pakracu i o povratku ikona iz crkava Sv. Georgija u Lisičinama i Sv. Georgija u Velikim Bastajima, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je sastavljen izveštaj mešovitog stručnog tima konzervatora nakon obilaska i pregleda stanja materijala u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, kao i o radovima na riznici u manastiru Krka.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gaja

Nadaam se da u Pakracu neće držati ikone na zemljanom podu, kako su to radili pre rata . Strašno je što je Vladičanski dvor stradao i što je sve u Pakracu uništeno, ali se ipak moglo bolje čuvati. Sem toga, u slučajevima kada je u Hrvatsku dospelo nešto jer je odneto u Drugom svetskom ratu, trebalo bi sada da ostane u Srbiji. Ima toga u Vukovaru.

0 0

T.REX

Odkud ikone iz Hrvatske u Srbiji?.

5 8

Nenad

Nešto ne verujem da je došlo vreme za to. Što je najgore ako su pogrešili i tom blagu se nešto dogodi. Neće biti krivi hrvati već oni koji su ih poslali, vratili. -_-

4 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo