Vlasnik PSŽ pod istragom Švajcaraca zbog mita

Vlasnik PSŽ pod istragom Švajcaraca zbog mita Izvor: Aurelien Meunier Getty Images Sport

Švajcarsko federalno tužilaštvo pokrenulo je istragu protv vlasnika Pari Sen Žermena Nasera al Kelaifija zbog sumnje da je primio mito u prdaji TV prava za prenose svetskog prvenstva u fudbalu koje će 2022. biti odigrano u Kataru.

Švajcarsko tužilaštvo pokrenulo je krivičnu istragu protiv vlasnika Pari Sen Žermena zbog osnovane sumnje da je primio mito kada je odlučivano o nosiocima TV prava za svetsko prvenstvo u Kataru.

Istom istragom biće utvrđeno i da li je nekadašnji generalni sekretar FIFA Žerom Valcke primio mito u slučaju prodaje TV prava katarskoj kompaniji Bein Medija Grup za šampionate 2026. i 2030. godine.

Zvanično, prema navodima tužioca, istraga obuhvata "nekadašnjeg genseka FIFA Žeroma Valckea i izvršnog direktora Bein Medija Grupe Nasera al Kelaifija".

Kako je navedeno u saopštenju glavnog švajcarskog tužioca Valcke je u četvrtak saslušan i obavljen je pretrse sve imovine u njegovom vlasništvu u Francuskoj, Grčkoj, Italiji i Španiji.

"Sumnjamo da je Žerom Valcke primio novac kako bi se zauzeo da TV prava dobije upravo Bein Medija Grupa i to za svetska prvenstva 2018, 2022, 2026. i 2030. godine i to od Nasera al Kelaifija koji je zauzvrat ta prava, uslovno rečeno, podelio ili preneo na druge kompanije za šampionate 2026. i 2030. godine", stoji u saopštenju o istrazi.

Valcke je suspendovan prošle godine u martu kada je cela situacija sa prodajom TV prava dospela pod lupu tužilaštva. U svojim izjavama, Valcke je optužbe odbacio.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna