Slike Krima na novoj ruskoj novčanici

Slike Krima na novoj ruskoj novčanici Izvor: Twitter

Rusija je predstavila dve nove novčanice, a na jednoj od njih nalaze se slike Krima, ukrajinskog poluostrva koje je Moskva pripojila 2014. godine.

Na novčanici od 200 rubalja (2,92 evra) nalazi se slika spomenika Ratnoj mornarici u Sevastopolju, luci ruske crnomorske flote, drevni grčko-rimski grad u Hersonesu.

Te slike su izabrane na osnovu nacionalnog konkursa organizovanog prošle godine, saopštila je Ruska centralna banka.

"To predstavlja volju ruskog naroda da vidi te simbole na bankovnim novčanicama", rekla je novinarima predsednica centralne banke Elvira Nabjulina.

EU i SAD su Moskvi uvele sankcije zbog pripajanja Kima koje su i dalje na snazi.

Rusija je krajem 2015. već izdala novčanicu od 100 rubalja sa slikama Krima i Sevastopolja.

U Rusiji je danas predstavljena još jedna nova novčanicu, od 2.000 rubalja, na kojoj su slike ruskog kosmodroma Vostočni na dalekom istoku.

rublja, novčanica, rusija, novac Izvor: Twitter

Tagovi: Rusija , Krim , novčanica

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Istoricar.

@Tanburica:Krim je tokom svoje istorije bio pod uticajem:Istocne Rimske imnperije,Hazarskog Kamata,Mongolske Imperije,Osmanske Imperije a 1786god.postaje deo Ruske Imperije.Na dan 300-te godisnjice ujedinjenja Rusije i Malo Rusije,Nikita Hruscov je 19.02.1954 god.velikodusno poklonio Krim Ukrajni(zena mu je bila ukrainka)koja je bila u sastavu SSSR-a-kao bratski poklon koji je trebao da ucvrsti prijateljsvo i ekonomiju dva naroda.Taj poklon Ukrajni je bio potpuno neocekivan i veliko iznenadjenje kako stanovnika cele Ukrajne tako i celog politickog rukovodstva tadasnjeg SSSR-a.Samostalna odluka bez icije saglasnosti i podrske.

5 2

Maradona

Svako ima pravo da stavlja svoje motive...sta je tu cudno?

1 1

Racacar

I sta je problem?

4 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo