Američki Behtel zainteresovan za put Pojate - Preljina

Američki Behtel zainteresovan za put Pojate - Preljina Izvor: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović razgovarala je s ambasadorom SAD Kajlom Skotom i predstavnicima američke građevinske kompanije Behtel o projektu izgradnje auto-puta Pojate-Preljina, takozvani Moravski koridor koji će spojiti Koridore 10 i 11.

"Moravski koridor je za nas strateški važan jer će se tim auto-putem spojiti Koridor 10 i Koridor 11. Drago nam je da o tome možemo da razgovaramo sa kompanijom koja ima i znanje, opremu i iskustvo na realizaciji velikih infrastrukturnih projekata širom sveta", rekla je Mihajlović.

Predstavnici američke kompanije, koje je predvodio predsednik Behtela Dejvid Velč, zadužen za pitanja međunarodne saradnje i odnose s vladama, naveli su da je kompanija dugoročno posvećena prisustvu u ovom regionu i da se nadaju konkretnim rezultatima i u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo.

"Zaista smo zainteresovani za ovaj projekat i verujemo da on može da napreduje", rekao je Velč i dodao da je i nekadašnja Jugoslavija bila poznata po graditeljskim rezultatima.

Na sastanku je rečeno da je u toku izrada novog prostornog plana za područje kojim će prolazi novi autoput, koja je bila neophodna zbog promena na terenu usled velikih poplava 2014. Prema novom planu, radiće se i izmena postojeće projektne dokumentacije, a razgovori o mogućoj saradnji na projektu nastaviće se na tehničkom nivou.

Autoput Pojate-Preljina dužine oko 110 kilometara spojiće Koridor 10 i Koridor 11 i povezati sve veće gradove i opštine u ovom delu centralne Srbije, u kojem živi više od 500.000 stanovnika, posluje više od 20.000 malih i srednjih preduzeća i u kojem postoji 10 privrednih i jedna slobodna zona.

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Marko

Samo da se ne ugovori kao sa Kinezima. Mogu nase firme dobro da rade, ali krediti uslovljavaju strane firme.

4 0

No1

Konacno je medju svojima.

3 0

super

Oni će to da rade za 2 milijarde evra od čega će da srpske podizvođače da plate 1,2 milijarde. Neće da dolaze amerikanci da kopaju po Srbiji. Inače je to američko-turski konzorcijum koji se muva po Srbiji više godina. Mogao je to da organizuje i Energo-projekt, koji je toga napravio po svetu mnogo. A mogao je i Mrka da se uključi, makar savetima, jer je ovo još on projektovao.

6 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo