Sve više zdravstvenih ustanova sa blokiranim računom

Sve više zdravstvenih ustanova sa blokiranim računom Izvor: N1
Ilustracija

Problem zdravstvenih ustanova čiji su računi blokirani raste i usložnjava se, a u ovom trenutku 18 ustanova je blokirano, izjavio je predsednik Upravnog odbora Komore zdravstvenih ustanova Srbije (KZUS) Georgios Konstantinidis.

Konstantinidis je rekao da blokada znači da te zdravstvene ustanove ne mogu da plate lekove, materijal, struju i ostalo što im je potrebno za normalno funkcionisanje, a pri tom su u opasnosti i od prinudne naplate, pa mogu ostati bez sredstrava za rad.

"Preko posebnog trezorskog računa, zaposleni u ovim ustanovama dobijaju plate ali je stanje blokade neodrživo, posebno na duži rok i ako se ima u vidu da broj ustanova koje su u blokadi raste", rekao je on na sastanku u Komori s predstavnicima relevantnih institucija kako bi se pronašla rešenja za ustanove u blokadi.

Na sastanku su bili predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, grupacije veledrogerija Privredne komore Srbije, Farmaceutske komore, kao i predstavnici blokiranih ustanova i svi su se saglasili da problem zahteva hitno rešavanje i pomoć Ministarstva finansija i Vlade u celini.

"Ukoliko se hitno ne interveniše, broj blokiranih i prezaduženih ustanova će rasti te će i pružanje zdravstvene zaštite građanima i zdravlje društva u celini biti pod velikim znakom pitanja", zaključeno je na sastanku.

Predstavnici grupacije veledrogerija izneli su podatak da je dug zdravstvenih ustanova prema članicama grupacije trenutno oko 100 miliona evra, s tendencijom rasta.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić ocenio je da je veliki deo problema nasleđen i kao primer naveo bolnicu u Boru gde je među zaposlenima "zatekao" 47 vozača.

On je rekao da da Ministarstvo zdravlja radi na rešenjima koja će doprineti da sistem funkcioniše na boljim osnovama kroz uvođenje sistema dijagnostički srodnih grupa, pitanje kadrova i slično.

Pomoćnica ministra zdravlja Mirjana Ćirić rekla je da su novim zakonskim rešenjima predviđene promene koje bi trebalo da reše konfuziju i neusaglašenosti koje sada opterećuju sistem.

Na sastanku je predstavljena detaljna analiza koju je napravila KZUS i iz koje se vidi da su najčešći uzroci blokada oni u vezi sa nepovoljnim načinom ugovaranja sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO), odnosno nepriznavanje fakturisanih usluga.

Svetlana Tadin iz RFZO rekla je da Fond raspolaže ograničenim sredstvima i da se trudi da ih rasporedi na najbolji mogući način i pozvala predstavnike zdravstvenih ustanova da tokom cele godine prate svoje stanje, prijavljuju kako gde im sredstva nedostaju tako i gde imaju višak kako bi na vreme moglo da se reaguje i pravilno preraspodele sredstva kojima Fond raspolaže.

Radna grupa Komore predložila je da se sve što je fakturisano Fondu a nije osporeno prizna, ali i druge mere koje predviđaju rešavanje problema.

Na stanku je rečeno da u Domu zdravlja Ćuprija zaposlenima nisu overene zdravstvene knjižice zbog nastalih problema.

Tagovi: blokada , zdravstvo

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Hm Hm

Zavesti red u RFZO!!!

0 0

Vlada

Ali cekaj, blokade, prinudne naplate, kasnjenje plata, zaduzivanja, pa stani koci majku mu. Ako je neko protivno pravilima izvlacio pare iz bolbice neka ide na sud i nek odgovara. Ali ako se Bonica zaduzil eto tako onda tu nista niau krivi ljudi u toj bolnosti vec vlast koj nema pare za zdravstvo. Znaci nije se bolbica zaduzila vec drzava. Dakle prinudna naplata od drzave a ne od bolnice...

1 0

Blonde....

Sve su lose nasledili, ali za sest godina jos nisu uredili...mada, ministar neki dan rece, za dve do tri godine bicemo lideri u zdravstvu u regionu...ko laze?....

8 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo