Brajović: Odnosi sa Srbijom bili kompleksni, sada dobri

Brajović: Odnosi sa Srbijom bili kompleksni, sada dobri Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović razgovarao je danas u Beogradu sa srpskim zvaničnicima i ocenio da su odnosi Crne Gore i Srbije bili kompleksni kroz istoriju, ali da su sada odnosi rukovodstava dve države na najboljem nivou.

Predsednici parlamenata Srbije i Crne Gore, Maja Gojković i Ivan Brajović, ocenili su da su odnosi dve zemlje veoma dobri i založili za saradnju dve skupštine, posebno u evropskim integracijama.

Brajović je posle sastanka na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da su odnosi Crne Gore i Srbije bili kompleksni kroz istoriju, ali da su sada odnosi rukovodstava dve države na najboljem nivou.

"Definisanje naših odnosa, posle sticanja nezavisnosti naših država, omogućilo je relaksiranje odnosa", rekao je Brajović i dodao da nema nikavih ograničenja u saradnji Beograda i Podgorice.

Gojković je rekla da poseta predsednika crnogorske skupštine govori da obe zemlje na jednak način posvećuju dužnu pažnju unapređejnju bilateralnih odnosa, koji su, kako je rekla, prema zajedničkoj oceni "zaista dobri".

Predsednica srpske skupštine je rekla da su razgovarali o svim segmentima saradnje dva parlamenta i istakli potrebu za boljom saradnjom na međunarodnim parlamentarnim skupštinama.

ivan brajović, maja gojković Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Ona je rekla da su razgovarali o tome da Berlinski proces dobije parlamentarnu dimenziju i saglasili da predstave tu ideju svima koji čine taj proces, što bi moglo da se realizuje pre sledećeg sastanak u Londonu sledeće godine.

Gojković je rekla da su razgovarali o spoljnopolitičkim prioritetima kao što je punopravno čanstvo u EU i dodala da je parlament Crne Gore spreman da pomogne srpskim parlamentarcima u odboru za evropske integracije.

"Jedni drugima dajemo zaista značajnu i iskrenu podršku na tom putu", rekla je Gojković.

Brajović je rekao da je ocenjeno da na evropskom putu treba zasebno ceniti pojedinačne uspehe, jer nisu sve zemlje u istim fazama evrointegracija, ali da je važno da ceo region uđe u EU koja je, prema njegovim rečima, "najbolje što se desilo Evropi posle Drugog svetskog rata" i što je "budućnost i Crne Gore i Srbije".

On je rekao da je Crna Gora ostvarila dobre rezultate ove godine, da je ušla u NATO i da očekuje da do kraja godine otvori sva poglavlja u pristupnim pregovorima s EU, a neka i da zatvori.

Brnabić sa Brajovićem: Odnosi Srbije i Crne Gore na najvišem nivou

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u Beogradu razgovarala s predsednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem koji je u poseti Srbiji.

Na sastanku je ocenjeno da su odnosi Srbije i Crne Gore "na najvišem nivou u poslednjoj deceniji" i da otvorenim dijalogom treba rešavati sva međudržavna pitanja.

brnabić, brajović Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Brajović je podvukao da građanima obe države treba ukazivati na važnost priključenja EU, i na to da je važno da sve države regiona budu članice EU.

Brnabić je rekla, piše u saopštenju Vlade, da jedino stabilnost regiona može da obezbedi dalji ekonomski razvoj i siguran put ka Evropskoj uniji.

Ona je ocenila da region očekuju "brojni izazovi" koje je neophodno rešavati "zajedničkim naporima, da budemo podrška jedni drugima i donosimo odluke koje će građanima regiona obezbediti stabilnost i bolji život", rekla je Brnabić.

Predsednik Skupštine Crne Gore razgovarao je i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem. Na tom sastanku je ocenjeno da su međudržavni odnosi značajno napredovali poslednjih godina.

Konstatovali su visok nivo saglasnosti o tome da Zapadni Balkan treba da ide u evrointegraciju, uz infrastrukturno povezivanje i privredni razvoj. Preduslov je stabilnost regiona, na čemu treba zajedno raditi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Izvor: Agencije

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

C & C

A ATP Vojvidina Majo, ko ce štetu da plati, plaća ...

1 0

DTT

Na kom su jeziku razgovarali? Da li su imali prevodioce?

2 0

Kimi

Šalju protesne note drugoj državi gde neki skup od 20 desničara pali srpske novine a ćuti kada se srpskim državljanima u CG sudi za državni udar. Za neke se iz aviona se vidi o čemu se radi.

7 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo