Đorđević: Roditeljski dodatak za prvo dete 100.000 dinara

Đorđević: Roditeljski dodatak za prvo dete 100.000 dinara Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Ministar za socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da izmene Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom predviđaju pravičniju raspodelu socijalnih davanja, kao i povećanje iznosa roditeljskih dodataka za prvo dete na 100.000 dinara.

Đorđević ja kazao da očekuje da će sredinom novembra poslanici Skupštine Srbije rapravljati o novim rešenjima kako bi počela da se primenjuju od 1. januara 2018. godine.

"Predlog je da se iznos roditeljskih dodataka za prvo dete poveća sa trenutnih 39.000 na 100.000 dinara, a za decu sa smetnjama u razvoju pravo na dodatak biće veće za 50 odsto", kazao je Đorđević na konferenciji "Ulaganje za decu - dobrobit za svu decu".

Dodao je da se radi na podsticanju rađanja u Srbiji i da je novina da će naknadu u trajanju od godinu dana sada moći da ostvare i žene koje nisu u radnom odnosu, odnosno koje obavljaju samostalnu delatnost i angažovane su na osnovu privremenih ugovora o delu i autorskim ugovorima.

Dodao je da je trenutni godišnji budžet Srbije za ta izdvajanja 52 milijarde dinara i da će ubuduće budžet biti raspoređen na drugačiji način, odnosno da će doći do kategorizacije i, kako je ocenio, raspodele socijalne pomoći i dodataka.

"Radimo projekat izrade socijalnih karata, gde ćemo kroz analizu moći da pravimo kategorizaciju i tako raspoređujemo sredstva pravičnije", objasnio je Đorđević.

Vlada će raditi na smanjenju siromaštva dece

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović je kazala da je svaka peta siromašna osoba u Srbiji dete i da se mora raditi na ulaganju u decu kroz planirano budžetiranje.

Dodala je da su u Srbiji izraženi depopulacioni trendovi i da istraživanje na temu "Rad i roditeljstvo" pokazalo da 44 odsto dece čuvaju bake i deke, a 21 odsto čuvaju nezaposleni roditelji, dok 27 odsto dece ide u vrtić.

"Ulaganje u decu je sinonim za budućnost, sva deca moraju da imaju ista prava i mogućnosti", ocenila je Slavica Đukić Dejanović i dodala da će Vlada raditi na smanjenju siromaštva dece i ulagati u porodicu.

Direktor Mreže organizacija za decu Srbije Saša Stefanović je kazao da je u Srbiji svako treće dete u riziku od siromaštva i da dečiji dodatak prima oko 300.000 dece koje je država prepoznala kao siromašnu.

On je rekao da su siromašna deca u Srbiji ona koja nemaju osnovnu infrastrukturu, pristup kanalizaciji i stanovanju ali i deca iz porodica koje su siromašne i u kojima su roditelji nezaposleni ili koji lako mogu da "skliznu" ispod linije siromaštva.

Međunarodnu konferenciju "Ulaganje za decu - dobrobit za svu decu" organizovala je Mreža organizacija za decu Srbije, "Eurochild", Tim Vlade Srbije za socijalno uključivanje i smanjivanje siromaštva i Unicef u cilju većeg angažovanja vlada država u probleme siromaštva i socijalne uključenosti dece.

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Bg

Slazem se da drzava pomogne decu sa smetnjama ali za prvo ili koje vec sledece ne razimem?Ocuvao sam dvoje dece(imam 66god.)pre 30-40god.se je dobijao samo deciji dodatak,licno nisam za decu dobijao dodatak jer su mi primanja bila veca od cenzusa koji je bio odredjen- i nije mi bilo krivo jer sam decu stvoruo iz ljubavi i zato sto sam zeleo.Sada mi se cini da mnogi ne razmisljaju o buducnosti jer ova davanja nece tajati do veka,zivim u naselu Stepa Stepanovic svaka druga zena ima po 2-3 deteta da li su tu decu stvorili iz ljubavi ili zbog novca, neznam ali neka im je bog na pomoc!!!

0 6

Car Je Go

Ne lazi vise!

3 0

No1

A za cetvrto?

3 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo