Dačić: Valjda ću biti živ kada uđemo u EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Evropska unija na drugačiji način gleda na svoje članice u odnosu na druge zemlje.

Izvor: N1info

"Članicama Evropske unije dozvoljeno je mnogo više", rekao je Dačić učestvujući na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Dačić je izjavio da Berlinski proces ostavlja Zapadni Balkan u fokusu EU i da se nada da će Srbija postati punopravna članica Unije "za njegovog života".

Podsetio je da je Srbija počela pregovore u januaru 2014. godine, dok je on bio šef diplomatije i dodao da se nada da će postati članica EU "dok je živ, za razliku od slučaja Turske".

Šef srpske diplomatije je ocenio da je Berlinski proces korisna inicijativa, koja pokazuje želju velikih zemalja da se bar jednom godišnje bave pitanjem proširenja i Zapadnim Balkanom.

On je naveo da Berlinski proces doprinosi jačanju političkih veza i dijaloga u regionu, što se ogleda kroz niz infrastrukturnih i drugih projekata, medju kojima je i inicijativa za izgradnju autoputa Niš-Priština-Tirana.

"Bez obzira na to što će svako da meri naše projekte i koliko su realizovani, mislim da je sama ideja korisna i pozitivna za naš region", rekao je Dačić i zahvalio zemljama koje su pokrenule Berlinski proces.

Dačić je ocenio da je najveća politička korist od Berlinskog procesa činjenica da EU nije izgubila interesovanje za region. On je dodao da će sledeće godine Velika Britanija biti domaćin konferencije o Zapadnom Balkanu, kao i da je Srbija zainteresovana da organizuje neku od tih konferencija.

Problem su bilateralni problemi zemalja bivše Jugoslavije

Dačić je rekao i da Srbiju ne koče bezbednosni problemi na putu ka EU, već da problem predstavljaju nerešeni bilateralni problemi bivših jugoslovenskih republika.

Kaže da EU ima veliki interes da Zapadni Balkan postane deo Unije, upravo i zbog pitanja bezbednosti.

"Bolje je da EU kontroliše procese u regionu, nego da ih ne kontroliše. Bolje je da to bude deo rešavanja problema, a ne da se stvaraju problemi", rekao je on.

Kako je naveo, najveći problem predstavljaju nerešene bilateralne stvari bivših jugoslovenskih republika, dodajući da je potrebna veća politička volja da se problemi rešavaju.

"To se pretvara u noćnu moru celog regiona. Ove druge globalne stvari kao što su terorizam, klimatske promene i druge svari - mi tu ne možemo mnogo da utičemo", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao da Srbja ne podržava učešće svojih državljana u stranim sukobima, uključujući i sukobe u Ukrajini, kao i da će protiv njih biti preduzete zakonske mere koje se odnose na takva krivična dela.

Veliki pritisci oko ruskog humanitarnog centra

Dačić je izjavio i da pitanje statusa ruskog humanitarnog centra u Nišu nije rešeno zato što se vrše veliki pritisci i zato što se ta tema politizuje.

Dačić je rekao da Srbija ne želi da pitanje statusa ruskog humanitarnog centra u Nišu postane predmet političkih sporova.

"To pitanje treba da se reši kako je uobičajno i u skladu s Bečkom konvencijom. Nadam se da će se to brzo desiti", rekao je šef srpske diplomatije.

Izjave Haradinaja za unutrašnju upotrebu

Ministar spoljnih poslova Srbije odbacio je izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se dijalog Beograda i Prišrtine može nastaviti samo uz veće učešće SAD.

Dačić je rekao da je dobro poznato da je dijalog prebačen iz Ujedinjenih nacija u Brisel.

"Što se nas tiče, mi smo za da se vrati u UN, ali nismo tu da kočimo dijalog, već treba da ga podstaknemo", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da su izjave kosovskog premijera namenjene za unutrašnju političku upotrebu.

Razgovori predstavnika SAD i Rusije važni za ulogu Srbije

Ministar spoljnih poslova kaže da je susret predstavnika SAD i Rusije koji su o situaciji u Ukrajini razgovarali u Beogradu važan za spoljnopolitičku ulogu Srbije.

Dačić je novinarima na Beogradskom bezbednosnom forumu rekao da ne zna o čemu su ruski i američki predstavnik razgovarali, kao i da je srpska strana bila zadužena samo za logistiku.

"Mi smo bili zaduženi za logistiku, ne ulazimo o čemu su razgovarali i da li je došlo do napretka. Razgovor je trajao šest sati i svi su bili zahvalni našoj strani na gostoprimstvu", rekao je on.

Šef srpske diplomatije je dodao da je sastanak održan u jednom od reprezentativnih objekata vlade, ali nije precizirao o kom objektu je reč.

Savetnik ruskog predsednika Vladislav Surkov i specijalni izaslanik SAD za pregovore o Ukrajini Kurt Volker razgovarali su prošle nedelje u Beogradu o primirju na istoku Ukrajine.

Volker i Surkov su se sastali da bi razgovarali o bržoj implementaciji sporazuma iz Minska i o obnavljanju teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Sporazum iz Minska iz februara 2015. previđa prekid vatre u istočnom delu Ukrajine, Donbasu i dalje korake ka okončanju sukoba, ali u velikoj meri nije primenjen.

Tagovi: Ivica Dačić , EU

Komentara 19

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gavrilo

Nećeš, ali ništa nećeš propustiti

2 0

Muskron

Nadam se da cu za zivota prestati i tebe da gledam.

3 0

Pera

Berlinski proces??? Lepa turistička proces agencija za setnju političara po raznim destinacijama vez ikakvih rezultata i pomaka.

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo