Ljajić: Sporazumi s Turskom otvoriće 4.000 radnih mesta

Ljajić: Sporazumi s Turskom otvoriće 4.000 radnih mesta Izvor: N1

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da Srbija i srpski privrednici treba da iskoriste odličan politički odnos sa Turskom i potpisane sporazume koji omogućavaju da se ekonomska saradnja odvija po olakšanoj proceduri.

"To je šansa koja se ne sme propustiti", rekao je Ljajić za RTS povodom posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbije i potpisivanja 16 sporazuma o saradnji na osnovu kojih, kako je naveo, postoji mogućnost otvaranja i 4.000 radnih mesta u Srbiji, a u perspektivi i više.

On je rekao i da nema zemlje koja ne želi da uspostavi saradnju sa Turskom koja ima 80 miliona stanovnika.

"Radi se o ogromnom vrlo zahvalnom tržištu i ko bi mogao sebi da dozvoli takav luksuz da zanemari takve potencijale", kazao je Ljajić.

On je naveo da očekuje da ove godine trgovinska razmena sa Turskom bude povećana na milijardu dolara podsećajući da je prošle godine iznosila 850 miliona dolara, a da je ove godine povećana za 14 odsto.

Govoreći o infrastrukturnim projektima Požega-Boljare i Beograd-Sarajevo rekao je da njihova realizacija zavisila od visine kamatne stope i da je do sada bio problem što je ta stopa koju je nudila turska Eksim banka bila visoka i kretala se od šest do četiri odsto, a sada je najavljena prihvatljiva ponuda od 1,6 odsto.

"O tome treba razgovarati i od toga zavisi dinamika i realizacija tih projekat", naveo je ministar.

Govoreći o izvozu goveđeg mesa u Tursku on je rekao da se nada da će proizvdođači uspeti da ispune kvotu od 5.000 tona koja je ugovorena.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

NP

Jesu li plate male generalno u drzavi - jesu. Jel bolje primati bilo sta nego ista - jeste. Moze li da nam bude bolje ako samo sedimo, kukamo i samosazaljevamo se - ne moze. Sta je sporno sto smo potpisali nekakve ugovore sa Turskom?!? Jel' problem sto se radi o mrskim nam Turcima ili ste generalno svi pali u depresiju!

0 2

Maradona

Bravo...resicemo nezaposlenost haha...pa kao da nas ima sto hiljada u Srbiji...koji likovi...

3 1

T.REX

Nije turcin nego otiso i vec ce biti radnih mesta u hiljadama.Ma bravo prevarantu.

7 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo