Haradinaj najavio novu platformu za dijalog sa Beogradom

Haradinaj najavio novu platformu za dijalog sa Beogradom Izvor: ANADOLIJA/Erkin Keçi

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj najavio je izradu nove platforme za dijalog sa Beogradom.

Kako prenosi portal KoSSev, pripremiće je kosovska vlada u konsultaciji sa ekspertima, a razmatraće je i oceniti Skupština.

"Ne možemo nastaviti sa dijalogom, ako Amerika nije za stolom", istakao je Haradinaj, a prenosi Koha.net.

Istovremeno ocenjuje da do sada Kosovo još uvek nije razjasnilo svoju ulogu u dosadašnjem dijalogu, kao ni to šta želi.

"Moramo da rasčistimo šta želimo, a ne da neko dođe u parlament i da nas iznenadi sporazumom. To je rizik, a ja to ne želim da radim",

Haradinaj sebe ne vidi u dijalogu jer je, objašnjava, "teško da ima više uloga dok ima puno posla kod kuće".

"Ali, ko god da predstavlja Kosovo, što je u našem slučaju predsednik, zašto da mandat nema Parlament", ocenjuje Haradinaj.

Janjić: Izjava poziv Americi da podseti EU da je posao nezavršen

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je da je izjava kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da je nemoguće nastaviti dijalog sa Srbijom bez uključenja SAD, poziv Americi da podseti Evropsku uniju da je "posao nezavršen".

"(Ramuš) Haradinaj kuca na otvorena vrata. Amerika je uvek pratila dijalog i bila prisutna. Sada Kosovo traži ono što Amerika sprema, ne znaju sve detalje, ali daju podršku Americi i zahtevaju jaču ulogu Amerike", izjavio je Janjić agenciji Beta.

On je ocenio da SAD sigurno neće u dijalogu preuzeti ulogu Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Dodao je da Amerika još uvek nema do kraja definisan format za novu fazu dijaloga i da tek sada definiše svoju poziciju i nivo na kojem će se uključiti, kroz rad na platformama i strategijama.

Janjić je rekao da pretpostavlja da će po jedan predstavnik Nemačke i jedan Amerike prisustvati svim glavnim sastancima, dok bi po rangu niži članovi iz timova pratili politički deo gde učestvuju pregovarači.

Osnivač Foruma za etničke odnose je kao motive za ovakvu reakciju Haradinaja naveo mnogo loših iskustava koje je Kosovo imalo sa EU, kao što je pitanje vizne liberalizacije i nepoštovanje postignutih dogovora.

On je ocenio da predsednik Kosova Hašim Tači nije mislio na SAD kada je optužio međunarodnu zajednicu da ne ispunjava svoja obećanja.

Dodao je da je još jedan razlog to što sve više onih koji predstavljaju Evropsku komisiju govore o evropskim integracijama Srbije i Crne Gore, a zanemaruju Albaniju, Makedoniju i Kosovo.

Janjić je ocenio da je posebno jak motiv kriza u Španiji izazvana referendumom o nezavisnosti Katalonije u kojem je, kako je ocenio, EU pokazala potpuno odsustvo bilo kakvog zajedničkog stava i napora birokrata iz Brisela da shvate šta se dešava u zemljama Evropske unije.

"To je posebno jak motiv za kosovske Albance da se obrate Americi da podseti Evropsku uniju da je posao nezavršen", kazao je Janjić.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pera

Znaci imamo nesposobnu EU i eto rezultata u vidu spasilačke U.S ekipe u pomoć koja “nije u toku”

1 0

Car Je Go

Vucicu zasto si napravio koaliciju sa Haradinajem!

1 0

TRN

Ovaj kao da je u bunaru, baca klupko baš, Americi. Zašto? Amerika je činija odakle je došlo bombardovanje, pa svakako kanap te politike pružaju njoj. Svetska scena menja boje na daskama i hodanje proizvodi drugačije tonove.

2 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo