Dodik će razgovarati sa srpskim poslanicima u BiH o Sudu

Dodik će razgovarati sa srpskim poslanicima u BiH o Sudu Izvor: N1
(arhiva)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će u subotu, 14. oktobra, pozvati na sastanak srpske poslanike u parlamentu BiH, poslanike u Narodnoj skupštini RS, kao i predstavnike Boračke organizacije i drugih udruženja, kako bi razgovarali o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Ocenjujući da je nedopustiva oslobađajuća presuda Suda BiH ratnom bošnjačkom komandantu u Srebrenici Naseru Oriću i da se preko takvog rada Suda i Tužilaštva BiH ne može preći, Dodik je danas rekao da svi u RS moraju biti jedinstveni u vezi s tim pitanjem.

Prema njegovim rečima, Tužilaštvo i Sud BiH uspostavljeni su mimo Ustava BiH i nametnuti voljom međunarodne zajednice.

"Svakome je sada jasno, bio on Srbin ili ne, da se htelo presuđivati Srbima, a one koji su učinili zlo Srbima ostavljati nevinim, kao što je u ovom slučaju", rekao je Dodik.

On je ponovo pozvao sve srpske kadrove koji rade u Sudu i Tužilaštvu BiH da napuste te institucije.

"Nameravam da svakom od njih pojedinačno pošaljem pismo i obrazložim zašto je to važno. Da im ukažem na to da smo spremni kao republika da im obezbedimo radni angažman i da im tokom trajanja mandata, u okviru određenog instituta koji će biti formiran u Republici Srpskoj, isplaćujemo iste plate koje su tamo imali", naveo je Dodik.

Dodik, kako je kazao, nije protiv postojanja Suda i Tužilaštva BiH koji bi bili uspostavljeni na drugačijim osnovama, navodeći da je posebno sporan izbor sudija i tužilaca putem Visokog sudskog i tužilačkog saveta.

"Moj predlog je da se obustavi rad Suda i Tužilaštva BiH dok se ne donese novo zakonsko rešenje koje bi išlo za tim da se oni usmere isključivo na nadležnosti u vezi sa BiH i da nemaju nadležnosti nad entitetima", rekao je Dodik.

Komentarišući doček turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Srbiji, predsednik RS je kazao da Srbija odlučuje o tome kako će nekoga dočekati i kakvu će mu pažnju ukazati.

"Nemam ništa protiv bilo koje odluke Srbije i njenog predsednika da odredi način, karakter i obim dočeka predstavnika i predsednika drugih država", dodao je Dodik.

"Očekujem da će sve stranke podržati rezoluciju o vojnoj neutralnosti"

Dodik je izjavio da od svih političkih stranaka u RS očekuje da u Narodnoj skupštini podrže donošenje rezolucije o vojnoj neutralnosti RS.

"Imamo konkretan dokument, koji će odrediti da Republika Srpska ne daje svoju saglasnost za NATO integracije i da ćemo pratiti poziciju Srbije", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, o tom pitanju postoji načelna saglasnost svih stranaka u RS, i vladajućih i opozicionih, ali on ne zna da li će svi u Narodnoj skupštini glasati za rezoluciju.

Dodik je kazao da postoji većina koja će izglasati rezoluciju, demantujući da postoje problemi u vezi s rezolucijom između njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratskog narodnog saveza (DNS).

"Savezništvo (SNSD i DNS) traje 20 godina, to je najdugovečnija koalicija na Balkanu", naveo je Dodik.

Potpredsednica DNS Spomenka Stevanović izjavila je ranije danas da će DNS uložiti amandmane na rezoluciju, ali nije želela da otkrije o kakvim amandmanima je reč.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Bond, James Bond

Opet se ovaj mota po internetu.

26 2

MadMAX

I ti si Mile D. deo tog cirkusa oko Orića .

41 8

loznica

Meni se sve više čini da si ti isti kao i oni.....

35 8

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo