Počeo 49. BEMUS

Počeo 49. BEMUS Izvor: Tanjug/ Tanja Valič

Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS), 49. po redu, otvorene su večeras, na Kolarcu nastupom hora Glinka, čijem je dirigentu Vladislavu Černušenku ministar kulture Vladan Vukosavljević uručio diplomu za veliki doprinos kulturnoj saradnji Srbije i Rusije.

Tokom ovih godina na scenama u okviru manifestacije BEMUS gostovali su najpoznatiji i najeminentniji svetski izvođači umetničke muzike, rekao je Vukosavljević, navodeći da je muzika posebna vrsta jezika koja nas vodi da osluškujemo svoju dušu, svet oko sebe i najdublje tajne prirode.

Vukosavljević je najavio da će Beograd i Srbija odvojiti novac za izgradnju nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti, jer je to obaveza i dužnost prema ustanovi koja gaji elitu naših muzičara.

Fakultet radi u uslovima koji se ne mogu nazvati doličnim, učinićemo sve da tu napravdu ispravimo, rekao je Vukosavljević, otvarajući BEMUS koji traje do 20. oktobra.

Istorija Državnog akademskog hora Glinka proteže se na 500 godina, kako je navedeno uz program, osnovao ga je car Ivan III kao Carsko pevačko sveštenstvo, početkom osamnaastog veka preimenovan je u Dvorski hor.

Na čelu hora Černušenko je od 1974. koji je nagrađen zvanjem Narodnog umetnika Rusije, često, kako se navodi, odabira zaboravljena ili manje poznata dela ruske muzičke baštine i tako obogaćuje repertoar.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

violinista sa krova

Vukosavljevic se nalupetao na otvaranju Bemusa, a to mu nije prvi put. Sta ce kad je neznalica, a nema ko ni da mu pise govore.

1 0

Kebab

Dobar je hor stvarno, ali ministar po obicaju drzi neke preambiciozne govore a verovatno polovinu reci i fraza koje izgovori ni sam ne razume. U svasta se petlja i ostavlja los utisak.

4 0

Ljuba

Jako volim hor "Glinka" i sušao sam ih uživo. Izuzetni profesionalci koji pružaju nesvakidašnji doživljaj, ali za ime sveta, da li u toj Rusiji postoji i jedan drugi hor!? "Ginka" u poslednjih 20 godina bila bar 30 puta! Da li je moguće da niko drugi neće da dođe ili šta je?

5 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo