Počinje naplata ulaska na Kopaonik, pogledajte cenovnik

Novost za sve koji ove zime planiraju na Kopaonik. Naime, od ponedeljka, 16. oktobra, počinje naplata ulaska u Nacionalni park Kopaonik, potvrđeno je za N1.

Izvor: N1

Naplata će se vršiti po motornom vozilu iz sva tri putna pravca tj. na ulaznim kapijama Jošanička banja – Đorov most, Brus – Brzeće i Sunčana dolina.

Za sada će ulaznica na Kopaonik moći da se plati samo u gotovini.

Kako N1 saznaje, cene ulaznica na Kopaonik se obračunavaju u skladu sa Uredbom Vlade donetom 17. juna 2010. godine. Reč je o Uredbi o bližim kriterijumima, načinu obračuna i postupku naplate naknade za korišćenje zaštićenog područja.

Na pitanje N1 zašto Nacionalni park Kopaonik uredbu vlade aktivira baš sada, u tom Javnom preduzeću kažu da je to odluka od prošle godine koju su sada odlučili da sprovedu u delo.

Takođe objašnjavaju da se godinama unazad razmatra sa ostalim nacionalnim parkovima da se istovremeno krene u naplatu, ali da za sada drugi nacionalni parkovi to ne žele.

kopaonik, cene Izvor: N1

  Sa odlukom su se saglasili i Ministarstvo za zaštitu životne sredine kao i Javno preduzeće "Putevi Srbije".

Građani opštine Raška i Brus koji žele na Kopaonik plaćaće godišnju ulaznicu i to za putnička vozila i motore u iznosu od 250 dinara, vlasnici putničkih vozila sa prikolicom i kombi vozila moraće da izdvoje 500 dinara, autobusi i kamoioni 1.000 dinara, a motorna vozila sa više od tri osovina 1.500 dinara.

Policija, hitna pomoć i vatrogasci neće plaćati ulaz u nacionalni park Kopaonik.

Gde će odlaziti novac od naplate?

Javno preduzeće Nacionalni park Kopaonik je dužno da novac prikupljen naplatom na osnovu člana 70 Zakona o zaštiti prirode drži na posebnom računu i koristi za zaštitu, razvoj i unapređenje zaštićenog područja – Kopaonika.

Detaljnije, to znači da će novac biti upotrebljen za aktivnu zaštitu borovnice, monitoring vodozemaca i gmizavaca, monitoring ptica – uralske sove, gaćaste kukumavke, sivog sokola, orla, nadzor vukova, srna i divljin svinja, kao i za zaštitu kvaliteta voda.

Tagovi: Kopaonik , Naplata , automobil

Komentara 123

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

DJoka

Jedva čekam biznis forum.. biće para....

15 0

E-bike

A kolika je cena za električni bicikl?

38 0

d

Tako bi trebalo (ili je vec odavno rebalo) da se napalacuje ulazak u nacionalni park Fruska Gora. Besmisleno je da kroz onako divnu prirodu po ceo dan tutnje auto mobili , pa cak i teski kamioni (i to sve besplatno). Postoje putni pravci koji zaobilaz Frusku goru, pa neka onuda i idu (kome se zuri, neka makar plati). Ovako, unistava se dragocen nacionalni resurs. Prica o resenju ovog problema izgradnjom tunela je namenjena naivnim; mi ne mozemo da godinama zavrsimo auto-put kroz ravnicu, a da ne govoriim o ceni tog projekta.

38 11

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo