Slika Leonarda da Vinčija na aukciji za 100 miliona dolara

Slika Leonarda da Vinčija na aukciji za 100 miliona dolara Izvor: Tanjug/AP, Seth Wenig

Poslednja slika italijanskog umetnika Leonarda da Vinčija u vlasništvu privatnog kolekcionara biće prodata u Njujorku 15. novembra na aukciji koju organizuje kuća Kristi. Slika je procenjena na oko sto miliona dolara.

"Spasitelj sveta" ("Salvator Mundi"), slika Hrista koja pokazuje izuzetno majstorsko umeće, dugo se smatrala kopijom, ali su stručnjaci kasnije potvrdili njenu autentičnost.

Do danas je sačuvano manje od 20 platana Leonarda da Vinčija, renesansnog slikara, čiji je opus bio cenjen još tokom njegovog života, navodi Kristi. Uz "Salvator Mundi", sve slike su u vlasništvu muzeja i galerija.

"Za aukcijske stručnjake, ovo je Sveti gral", rekao je na medijskom predstavljanju slike Loik Guze iz te kuće.

Slika će pre aukcije biti izložena u Hong Kongu, San Francisku i Londonu, odakle putuje u Njujork gde će je javnost moći videti pre aukcije.

Slika skromne veličine 65 x 45 centimerata je restaurirana i nakon izložbe o Da Vinčiju u londonskoj Nacionalnoj galeriji 2011-2012, zadnji put je prodata evropskom kolekcionaru čiji identitet nije poznat.

na istoj aukciji biće ponuđena i slika "Sixty Last Suppers" američkog umetnika Andija Vorhola koju čini šezdeset reprodukcija Leonardove "Poslednje večere", a procenjuje se na 50 miliona dolara.


Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Astronaut

Kopija klasična.. Ne vredi prebijene pare

6 5

Milutin

ceniš...pa i ja bih rekao. ali to vorholovo delo svakako vredi tih tričavih 50 miliona... Taj kada ti nacrta nešto...molim, a šta, on ne crta? Ma hajte, sigurno zna da crta, ali mu je ispod časti pa zbog toga fotokopira...to je svakako zahtevnije. eee, pa mora svet da propadne. za 50 miliona, milion ljudi u africi je moglo da bude sito dva meseca...ili nekoliko škola i bolnica da se izgradi...ili štagod - bilo bi pametnije nego za kvazi umetnika i njegova dela bacati novac. fuj

7 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo