Parada ponosa u Prištini, među učesnicima i Tači

U Prištini je danas održana prva Parada ponosa, u organizaciji LGBT zajednice na Kosovu i Metohiji, kojoj su prisustvovali predstavnici ambasada, vlade i političkih partija. Povorka je krenula sa Trga Skanderbeg, a završila se na Trgu Zahir Pajaziti.

Izvor: N1info

U centru pažnje svih kosovskih medija bilo je održavanje prve Parade ponosa u Prištini, u organizaciji LGBT zajednice pod motom "U ime ljubavi".

Šetnju pripadnika gej parade obezbeđivao je veliki broj pripadnika policije nakon što su mediji sinoć dobili poruku u kojoj je učesnicima ove manifestacije prećeno smrću.

Fotogalerija:

Prvoj gej paradi u centru Prištine prisustvovale su razne ličnosti iz javnog i političkog života, ali ne i premijer Ramuš Haradinaj, iako je njegovo prisustvo na ovoj manifestaciji prethodnih dana intenzivno najavljivano.

Na paradi je bio i predsednik Kosova Hašim Tači, koji je rekao da svaki građanin Kosova ima pravo da izrazi svoja uverenje i orijentacije. Tu je i ministar za evropske integracije Durat Hoha, kao i poslanica opozicionog pokreta Samoopredeljenje Saranda Bogujevci.

Obraćajući se učesnicima parade, Ljendi Mustafa, star 21 godinu rekao je da pripadnici LGBTI zajednice imaju ljubav i za one koji ih mrze i da podižu glas i u ime onih koji ne mogu da se čuju.

"Želimo da živimo srećni jedan pored drugoga a ne da potcenjujemo jedni druge. Na ovom svetu ima mesta za ljubav a ne za mržnju. Više od mržnje nam treba humanost", kazao je Mustafa.

Učesnici Parade ponosa nosili su zastave u bojama duge i raznobojne balone. Parada je protekla bez incidenata.

Učesnici su nosili  transparente "To je ona i ona je čovek", "Nije sve samo crno-belo, svet ima mnogo boja"..., javio je portal Indexonline. Iako je prva Parada ponosa u Prištini najavljena pre nedelju dana, ova manifestacija je izazvala različite reakcije stranaka, kosovskih intelektualaca i građana.

gej parada, priština, hašim tači Izvor: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Napredni Hejter

Kakva je to parada bez 5000 policajaca? Fail ...

23 7

N

Taçi - veliki demokrata.

53 8

Kensa

Predivno! Stvarno mi je drago zbog njih; gledao sam neke fotografije i ljudi baš, baš deluju ushićeno; potpuno drugačije nego kod nas.

57 57

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo