Vetroparkovi na otvorenom moru mogu da snabdevaju ceo svet

Vetroparkovi na otvorenom moru mogu da snabdevaju ceo svet Izvor: GEMINI WINDPARK/AFP
Ilustracija

Vetroparkovi na otvorenom moru mogli bi da proizvedu mnogo više obnovljive energije od onih na kopnu, verovatno dovoljno za potrebe celog sveta, navodi se u studiji institucije Karnegi za nauku iz Vašingtona.

Iako trenutno ne postoje vetroparkovi velikih razmera na moru, rezultati studije navode na zaključak da je ova tehnologija vredna istraživanja, iako bi snaga ovakvih centrala varirala u zavisnosti od godišnjih doba.

"Zimi, vetroparkovi na severnom delu Atlantskog okeana mogli bi proizvedu dovoljno energije da zadovolje trenutne potrebe civilizacije", navodi se u studiji koja je objavljena u Zborniku Američke akademije nauka.

Međutim, tokom leta bi te centrale generisale dovoljno struje za potrebe električne energije Evrope ili eventualno SAD. 

Studija se zasniva na kompjuterskim modelima i poredi produktivnost velikih vetroparkova u američkoj državi Kanzas sa onom imaginarnih velikih vetrenjača instaliranih na otvorenom moru.Tagovi: vetropark , energija , more

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jovana

U Holandiji od prosle godine svi vozovi (a ovde su vozovi prilicno frekventni) rade na struju dobijenu vetrom. Postoji veliki vetro park na severu, upravo u moru.

34 2

DiZel

Sve je to lepo, nego hajde ipak da sagorimo prvo svu naftu i ugalj za svaki slučaj.

32 6

Stojan

Au, a sta bi sa hladnom fuzijom ? Jel to napustena prica ?

18 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo