Japan lansirao raketu sa satelitom za geolokaciju

Japan lansirao raketu sa satelitom za geolokaciju Izvor: Kyodo/via REUTERS

Japan je jutros uspešno lansirao raketu H-2A sa četvrtim satelitom za geolokaciju koji će doprineti tačnosti američkog Globalnog sistema za pozicioniranje (GPS) u Japanu.

Satelit je lansiran u 7.01, po lokalnom vremenu, sa ostrva Tanegašima, oko 1.000 kilometara južno od Tokija, saopštila je Japanska agencija za istraživanje svemira (Jaxa), koja je objavila i snimke lansiranja.

Satelit se po planu odvojio od rakete pola sata nakon lansiranja, navodi se u izveštaju Jaxa. Satelit Mišibiki 4 pridružiće se satelitima Mišibiki, Mišibiki 2 i Mišibiki 3, lansiranim 2010. godine.

Sateliti će omogućiti pokretanje sistema za pozicioniranje koji Jaxa planira za 2018. godinu. Sistem će biti komplementaran američkom GPS-u i obezbediće mu veću preciznost. 

Podaci novog sistema za pozicioniranje biće dostupni, osim u Japanu, u Australiji i delom u Aziji.Tagovi: Japan , satelit , Raketa , GPS

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jovana

Juce smo imali dva lansiranja raketa u jednom danu. SpaceX sa jedne strane planete, i H-2A u Japanu. Ne prodje mesec dana bez lansiranja raketa, dostave hrane na ISS, satelita u orbitu i ostalog. Novo doba je pred nama. U stvari.. vec smo duboko zakoracili u isto.

7 1

Dok Holidej

A mi sklapamo polovne Ruske krševe... Tuga!

24 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo