Zašto je roze prestala da bude boja za dečake?

Zašto je roze prestala da bude boja za dečake? Izvor: Shutterstock

Roze nije uvek bila boja samo za devojčice, nekada su i dečaci odevani u roze, a ta boja smatrana je izrazito "muškom".

Stručnjak za boje i predavač Gevin Evans kaže da su krajem 19. i početkom 20. veka majke savetovane da obuku svoje muške bebe u roze kako bi izrasli u muževne muškarce, a ćerke u plavo kako bi bile ženstvene.

"Naime, plavo je u delovima Evrope dugo smatrano ženskom bojom zbog navodne boje odeće Bogorodice", rekao je on za Biznis Insajder.

Roze se smatralo verzijom "muške crvene" za dečake.

Evans kaže da su marketinške agencije zaslužne za promenu.

"To je postepeno počelo da se menja sredinom 20. veka, a do 50-ih godina, nekoliko velikih marketinških agencija sprovodilo je kampanje u kojima je roze forsirano kao isključivo ženska boja i promena se brzo dogodila", kazao je.


Tagovi: Dečaci , devojčice , boje , roze

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

011 Директно из Магле

@коментатор_управо то

3 0

Picasso

"Naime, plavo je u delovima Evrope dugo smatrano ženskom bojom zbog navodne boje odeće Bogorodice" Još od ranog perioda hrišćanstva, Bogorodica je prikazivana u odeći koja je bila u plavoj, crvenoj i beloj boji (plava je simbolizovala produhovljenost, crvena ljubav a bela devičanstvo), iako je ralno da je Marija nosila iskljucivo bež boju, tj, lanenu odeću, pošto su bojene tkanine bile privilegija isključivo bogatog sloja društva. Plava nije mogla da se smatra "ženskom" bojom, jer je i Isus Hrist uvek prikazivan u plavom ogrtaču (opet kao simbol produhovljenosti). Tako da marketinške agencije nisu zamenile boje dečaka i devojčica nego su umesto simbolizma boja uveli rodnu pripadnost boja

6 3

Picasso

@Komentator Moj u vezi boja nije bio koju je boju nosila Marija, vec da je u hriscanstvu kao i u svim ostalim civilizacijama u istoriji, boja odece predstavljala statusni simboli ili simbol odredjenih emocija (kao sto i danas, na zapadu crna boja simbolise zalost, a na istoku je simbol za to bela boja) i da je tek sa pojavom marketinga, odredjena boja pocela da se vezuje za odredjeni pol, sto opovrgava argumente navedene u tekstu ovog clanka. Tako da sto se mene tice, Marija je mogla da nosi i fluroscentne boje odece

5 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo