Tasmanijski tigar izumro zbog suše

Tasmanijski tigar izumro zbog suše Izvor: AFP/TORSTEN BLACKWOOD

Zagonetni nestanak tasmanijskog tigra s područja kontinentalne Australije najverovatnije su uzrokovale klimatske promene, a ne aboridžinski lovci ili australijski divlji psi, objavili su naučnici.

Ta zagonetna životinja nekada je bila rasprostranjena širom Australije, ali je istrebljena. Na Tasmaniji je živela do 1936. kada je poslednji primerak uginuo u zoološkom vrtu u Hobartu.

Dve su teorije o tome zašto je nestao tasmanijski tigar, torbar nalik psu s crnim prugama.

Prva upućuje na to da je tasmanijski tigar izgubio "bitku" sa australijskim divljim psom - dingom, za stanište i plen. Najveći argument koji ide tome u prilog je činjenica da dingo nikad nije živeo na Tasmaniji gde je tigar preživeo do pre osamdesetak godina.

Druga teorija upućuje na to da su krivci aboridžinski lovci.

Australijski naučnici sa univerziteta u Adelaidu nedavno su uspeli da analiziraju DNK iz fosilnih i muzejskih primeraka ostataka tasmanijskog tigra i ustanovili da su te životinje sa australijskog kontinenta nestale zbog suše.

"DNK podaci nam pokazuju da je vrsta izumrla relativno brzo, što nije moglo biti uzrokovano ljudskim faktorom ili nekom drugom životinjskom vrstom", objavila je naučnica Loren Vajt u časopisu "Journal of Biogeography".

Pre tri hiljada godina Australiju je pogodila klimatska promena, nešto poput El Ninja, koja je prouzrokovala nekoliko sezona suše i to je verovatno uzrokovalo nestanak tasmanijskog tigra.

"Pronašli smo dokaze smanjenja populacije i smanjenja genetske raznolikosti tasmanijskog tigra negde u to doba", dodao je naučnik Džeremi Ostin. "Tasmanija je tih klimatskih promena donekle bila pošteđena, što objašnjava zašto je vrsta preživela na ostrvu", dodao je.

El Ninjo je klimatski fenomen koji se periodično javlja. Karakteristika mu je da u vlažna područja donosi ekstremnu sušu i obrnuto.

Ljudi u Australiji i dalje redovno dojavljuju vlastima da su primetili neki primerak tasmanijskog tigra, a životinja ima i posebne internetske stranice njoj posvećene, no konkretnih dokaza da i dalje stvarno postoji nema.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo