Vulin sa haškim osuđenikom: Prošlo je vreme stida

U Nišu je organizovan susret "Da se ne zaboravi" bivših starešina Treće armije Vojske Jugoslavije za vreme NATO bombardovanja, na kome je istaknuto da je u Srbiji "prošlo vreme u kome su građani trebali da se stide onih koji su tada branili državu i narod".

Izvor: Ministarstvo odbrane

Susretu su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, poslednji komandant 3. armije general u penziji i ratni zločinac osuđen u Hagu Vladimir Lazarević.

Vulin je rekao i da Srbija može samo da bude ponosna na ljude koji su branili državu i narod tokom NATO agresije, navodi se u saopštenju.

 Dodao da je prošlo vreme kada ti ljudi nisu mogli da uđu u Vojnu akademiju i da je prošlo vreme kada su nas terali da ih se stidimo.

"Prošlo je vreme stida, ovo je vreme tihog ponosa. Tihog, jer teško je ne setiti se svih onih koji nisu sa nama, teško je ne setiti se svih civilnih žrtava NATO agresije", rekao je Vulin.

On je rekao da od 2012. do danas možemo da kažemo da se Srbija menja na bolje i da je "odnos prema ovim ljudima odnos našeg samopoštovanja".

"Nikada se više niko neće stideti ovih ljudi, jer ih se nikada nije postidela vojska kojoj su komandovali i nikada ih se nije postideo narod koji su branili i odbranili", istakao je Vulin.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković je rekao da je obaveza Srbije da ceni profesionalnost pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije tokom NATO agresije 1999. godine.

"Na takav način pokazujemo i odnos prema vojsci uopšte i odnos prema državi, pokazujući odnos prema svakom pojedincu. To je, mogu uslovno reći, ne samo osnovni čin patriotizma, to je čin osnovne pristojnosti", rekao je on.

Lazarević osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina na Kosovu

Vladimir Lazarević je naveo i da su cilj, kao i moto skupa, da se ne zaboravi šta se sve događalo u odbrani zemlje.

Haški tribunal osudio je Lazarevića po komandnoj odgovornosti na 14 godina zatvora zbog zločina na Kosovu i Metohiji, a pušten je posle dve trećine održane kazne.

Bio je komandant Prištinskog korpusa, a potom i komandant Treće armije Vojske Jugoslavije 1998. i 1999. godine.

Lazarević, koji je dobrovljno otišao u Hag, je u Ševeningenu proveo više od 10 godina, gde se razboleo, a nekoliko puta je operisan.

Komentara 117

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Veleizdajnik

@Objektivan. Prvo , smaraš. Drugo , ta teza kvazistručnjaka i nadriistoričara amatera “čitaj malo” može da prodje u kafani. Da li je Lazarević ubijao? Možda i nije - ali je okretao Glavu i držao stražu onima koji jesu. I pitanje za stručnjake : da li je moguće da je jedan mali, beznačajan narod, bez neke strateške teritorije , toliko užasan da su se svi susedi , pa i istog roda, od njih odvojili. Da su svi protiv njih ratovali; da su svima trn u oku? Zašto? Samo bez teorije kuće na putu, pravoslavlja, vlaške magije , izvora vode..... Ako može nešto REALNO!

14 6

Marko

Svaka cast coveku. Mozda je za vas on haski osudjenik, ali, za mene i mnoge Srbe to je Srpski heroj! Ali Ok, razumem vi pisete po istoriji koju ste sami kreirali, pa je on za vas Haski osudjenik.. Koliko nemate predstavu da srbe ne mozete tako leko kontrolisati. Uvukli ste nam se u udzbenike, rasturili ste nam zemlju, i sad hocete decu moju da ucite ko je ko, to vam nece proci. Sadasnja garnitura genracija koja je na vlasti, Predsenik Aleksandar, Ministar Vulin, Selakovic itd, to su za mene prave patriote, koje konacno ispravljaju gresku koju smo sami sebi napravili, i svu nepravdu koje su vase zapadne institucije nanele mojoj otadzbini preko nekih Srba koji od srpstva jedino pricaju tim jezikom..Svaka cast ovim ljudima iz Trece armije, to je herojska generacija koja je zaustavila najvece sile sveta, i mi Srbi smo ponosni na to!!

6 12

dr paunovic

julin je jedna teška greška

12 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo