Luvr povukao skulpturu jer je "seksualno eksplicitna"

Luvr povukao skulpturu jer je "seksualno eksplicitna" Izvor: Youtube/printsreen

Instalacija holandskog kolektiva atelje Von Lishaut trebalo je da bude izložena 19. oktobra, ali je Luvr odlučio da otkaže izlaganje tog rada jer je "seksualno eksplicitan". Uprava muzeja Luvr izrazila je zabrinutost da bi posetioci mogli "pogrešno da protumače rad".

Osnivač holandskog kolektiva Jup von Lishaut ocenio je da je ta odluka pogrešna i dodao da je "zadatak muzeja i medija da objasne neki rad".

"Skulptura nije eksplicitna, već ima veoma apstraktnu formu. Nema genitalija, sasvim je nevina", rekao je on.

Luvr se, međutim, nije složio sa tim stavom, zbog čega je povukao iz programa instalaciju, od 13 metara visine i skoro 30 tona. Figura je trebalo da bude izložena u okviru programa sajma savremene umetnosti od 19. oktobra.

"Potpuno licemerje. Muzej bi trebalo da bude mesto otvoreno za komunikaciju, i njegov je zadatak da objasni rad“, rekao je Von Lishaut u intervjuu za Njujork tajms.

Umetnik je dodao i da je taj rad izložen u Bohumu u Nemačkoj od 2015. i da se niko nije bunio.

Uprava muzeja je navela je da je skulptura trebalo da bude izložena u prostoru u blizini parka u kojem se igraju deca, a da postoji opasnost da bude pogrešno protumačena.

Tagovi: Luvr , skulptura

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Čudak

Pa prva asocijacija je baš...

3 1

Kriv Je

Pa brate objasni sta je ovo.

12 2

Mandora

Bilo smo savremenici mnogih osvajanja sloboda, a sad postajemo savremenici porasta konzervatizma i raznih fobija vezanih za slobodu duha. Neulazeći u vrednost umetnost, fascinira me objašnjenje o "...eksciplitnosti... i blizini dečjeg igrališta". Niko nema problema sa prikazivanjem nasilja svih vrsta, svugde i u svako vreme, ali su naga tela i ljubavne scene nepreporučljive mlađima od 15 godina.

24 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo