Šabić: Postupak nadzora zbog kontrole bolovanja u Železari

Šabić: Postupak nadzora zbog kontrole bolovanja u Železari Izvor: N1
(arhiva)

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora u Ministarstvu za rad i u Ministarstvu zdravlja povodom informacije da je sa investitorom iz Kine dogovaran mehanizam kontrole bolovanja u Železari u Smederevu.

Kako se navodi u saopštenju, postupak je pokrenut povodom vesti objavljene u medijima i na veb sajtu Ministarstva za rad u kojoj se između ostalog navodi: "Ministri vlade dogovorili su sa ambasadorom Kine u Srbiji i direktorom smederevske Železare mehanizam kontrole bolovanja... kao i na koji način će se on sprovoditi... ovo će biti jedna vrsta pilot projekta, koji će, ukoliko bude dao dobre rezultate, biti opšte primenjivan..."

"Poverenik stoji na stanovištu da je uređivanje pravila o bolovanju zakonska materija. Ta pravila su sa različitih aspekata uređena sa više naših zakona (Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, Zakon o pravima pacijenata, Zakon o radu, Zakon o zdravstvenom osiguranju...). Pravilima koja su utvrđena navedenim zakonima uspostavlja se jedinstven sistem koji ne sme i ne može biti menjan, niti se može zasnivati na bilo kakvim sporazumima sa stranim investitorima, pogotovo ne sa pojedinim od njih", naveo je Poverenik.

Budući da bilo kakav "mehanizam kontrole bolovanja" podrazumeva obradu podataka o ličnosti, baš onih koji su po zakonu naročito osetljivi, Poverenik je od oba ministarstva zatražio da se u roku od tri dana izjasne o tome šta taj "pilot projekat" kao i "dogovoreni mehanizam kontrole bolovanja" podrazumevaju, koji je pravni osnov za tu obradu podataka o ličnosti, kao i o nizu drugih pitanja koja se odnose na vrstu podataka čija se obrada podrazumeva, ko će vršiti tu obradu i ko su korisnici podataka.

Smederevsku železaru je sredinom prošle godine kupila kineska kompanije Hestil.

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dea

Investitorski geto , za sve naše novce!!

13 1

Dr Džekil

Sad bi zlikovci hteli da uvedu fabtičke lekare koji bi pregledali radnike , da li su bolesni ili nisu. A lekare bi zaposlili u slučaju Smedereva - Kinezi. U radionicama za kablove i konopce , valjda Korejci...i tako redom. Ovo nisu radili ni robovima koje su lovili po Africi...

52 3

Struka

Mislim da je poverenik za zastitu inf. g. Sabic sa svojim saradbicim jedan od retkih ali svakako na vrhu liste institucija u ovoj drzavi koji radi efikasno, efektivno i po duznosti samostalno (kako i treba) pokrece i resava slucajeve u negovoj nadleznosti. Zaista ta institucija i svi njeni clanovi imaju moje duboko postovanje i zahvalnost za posao koji obavljaju. Hvala vam

71 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo