Oskarovac i filmski mogul priznao seksualno uznemiravanje

Oskarovac i filmski mogul priznao seksualno uznemiravanje Izvor: Tanjug/AP/Jordan Strauss/Invision

Američki filmski producent i "oskarovac" Harvi Vajnštajn, poznat kao suosnivač filmske kompanije Miramaks i Vajnštajn Kompani, uputio je izvinjenje nakon što su mediji objavili tekstove s brojnim navodima da je seksualno uznemiravao žene zaposlene kod njega.

"Jasno mi je da je način na koji sam se ponašao prema kolegama u prošlosti izazvao mnogo bola, i iskreno se izvinjavam zbog toga", navedeno je u saopštenju filmskog mogula koje prenosi BBC.

Međutim, osporio je tvrdnje Njujork Tajmsa da je uznemiravao svoje radnice gotovo tri decenije.

Mediji prenose da je do sada imao osam nagodbi sa oštećenim ženama koje su radile u njegovim kompanijama.

Vošington post prenosi da je među oštećenim ženama i američka glumica Ešli Džad, koja je još devedesetih izjavljivala da je Vajnštajn zvao u hotelsku sobu "na sastanak", gde ju je zatim primoravao da ga masira ili da ga gleda dok se tušira. "Žene već dugo pričaju o Harviju, vreme je da ti razgovori izađu u javnost", rekla je Džad ovih dana za Njujork tajms. Radnici, koja je bila zaposlena tek jedan dan, ponudio je da će joj pomoći u napredovanju u zamenu za ispunjavanje seksualnih usluga. Jednu pomoćnicu je, takođe, primoravao da ga masira, dok je bio potpuno go, preneo je Njujork tajms.

Vajnštajn je najavio da će se malo udaljiti iz kompanije (Weinstein Company), a dodao je da je unajmio terapeuta kako bi se zajedno bavili ovim problemom. Kako je rekao, njegov put će sada biti spoznavanje sebe i pobeda sopstvenih demona.

Poštujem sve žene i žalim zbog toga što se dogodilo, naveo je dalje. Vajnštajn je rekao da se pokajao "da ne može više" zbog toga što je povredio sve te ljude.

Njegova advokatica Liza Blum je, u odvojenom saopštenju, navela da su mnoge od optužbi lažne. Međutim, istakla je da je, kao neko ko se bavi odbranom ženskih prava, bila otvorena s Vajnštajnom i navela da pojedina njegova ponašanja mogu da se okarakterišu kao neprimerena, čak i zastrašujuća. Ali, dodala je da priznao greške koje je napravio.

Njegov drugi advokat Čarls Harder u saopštenju za Holivud Riporter je naveo da spremaju tužbu protiv Njujork Tajmsa, zbog izveštaja u kom su "iznesene laži i klevete". Naveo je i da će svi prihodi od tužbe biti donirani ženskim organizacijama.

Vajnštajn je dobio "Oskara" za "Zaljubljenog Šekspira", romantičnu komediju iz 1998. godine, u režiji Džona Madena. Producirao je brojne blokbastere, među kojima i "Kraljev govor" i "Umetnika". Dobio je i sedam "Toni" nagrada za produciranje predstava i mjuzikala.

Od 2007. godine oženjen je Engleskinjom, modnom dizajnerkom Džordžin Rouz Čepmen s kojom ima dvoje dece.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sekica

Pa sta je on? Nesto novo?? Pa kod nas nema posla ako nema toga.Moje dete je advokat ima 28 god.Gde god pita moze al se provuce pozadina i usliv.I naravno ne radi.Svaka cast casnim i postenim advok.kancel.al nikaki da nadje- javnite ako znate hvala.

40 7

Time

Harvi Vajnštajn je poznat i po tome sto je bio veliki prijatelj Baraka Obame i veliki donator Hillary Clinton!

36 12

Komentator

I jeo je burek. 'Ajde sad da ne jedemo burek.

40 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo