Potpredsednik Ekvadora uhapšen zbog mita

 Potpredsednik Ekvadora uhapšen zbog mita Izvor: Reuters/Daniel Tapia

Potpredsednik Ekvadora Horhe Glas uhapšen je zbog navodnog uzimanja mita od brazilskog građevinskog giganta umešanog u regionalni skandal.

Policija je juče privela Glasa u rezidenciji u Gvajakilu, posle čega je kasnije avionom prebačen u protivor u glavni grad Kito.

Glas je uoči hapšenja rekao da se slučaj koji se vodi protiv njega zasniva na lažima i proceduralnim greškama. Njegove pristalice tvrde da je potpredsedniku nož u leđa zabio predsednik Ekvadora Lenin Moreno.

Nekadašnji nedodirljivi političari u Latinskoj Americi, uključujući i neke lidere Brazila i Perua, pod istragom su zbog navodnog uzimanja mita ili nelegalnog finansiranja kampanja od strane brazilskog konglomerata Odebreht (Odebrecht).

Slučaj se zasniva na svedočenjima bivših direktora Odebrehta i bivših zvaničnika vlada zemalja pod istragom.

Glas je osumnjičen da je upravljao mrežom političara i zvaničnika koji su primili 33 miliona dolara, koliko je građevinska firma priznala da je platila u zamenu za ugovore.

Zbog skandala je Lenin Moreno u avgustu potpredsedniku sveo dužnosti na ceremonijalne, zbog čega ga je Glas optužio da je izdao nasleđe bivšeg predsednika Rafaela Koree.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

VP

Dobro je da kod nas nema takvih afera.

15 0

Gorčin

I Ekvador je dostigao taj nivo sudstva a mi nikad.

18 0

Marko

Za nas je Ekvador misaona imenica!

20 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo