Imotski podiže spomenik svom ljubimcu - mercedesu

Imotski podiže spomenik svom ljubimcu - mercedesu Izvor: N1

Da je Imotski hrvatski grad mercedesa znaju svi. Neki kažu i kako nigde nema toliko Mercedesa po glavi stanovnika koliko ih ima u Imotskom. Kako bi dokazali svoju ljubav prema tom nemačkom automobilu, u srcu Dalmatinske zagore spremaju nesvakidašnji poduhvat.

Ispred svake kuće ili u garaži - mercedes. Dobrodošlica je to u Imotsku krajinu. Kultni nemački automobil, ili kako mu Imoćani tepaju Merđo, u ovom gradu bi uskoro mogao da dobije i svoj spomenik.

"Mi smo zamislili da to bude od imotskog kamena, jedna linija 115, u prirodnoj veličini plus troškovi od otprilike 200 hiljada kuna. Po meni to nije puno, financiraće se od sponzora", rekao je Ivan Topić, predsednik Kluba oldtajmera Imotski.

Čeka se odobrenje gradskog veća, a s gradnjom bi započeli oko Božića na mestu stare autobuske stanice s koje su njihovi očevi i dedovi, trbuhom za kruhom, odlazili na put za Nemačku i vraćali se upravo s mercedesom.

"To je bio simbol uspeha, simbol moći, došli su se predstaviti i nisu se pokajali što su uzeli te automobile, danas smo mi nasledili te automobile, isti su kao u ono vreme, iz 70-ih i 60-ih godina", rekao je Topić, a o tome svedoči i njegov džip kabriolet, Mercedes G klase iz 1978. godine, jedan od najstarijih na svetu.

Za Imoćane važi ona - mercedes je mercedes, sve drugo su automobili.

"To je tako za većinu, mladost želi polagati samo na mercedesima, ni ja nisam htela ništa drugo nego mercedes", kaže Matea Topić.

mercedes Izvor: N1

Ovi limeni ljubimci oduševljavaju i turiste.

"Meni je ovo veoma interesantno zato što je moj brat imao isti model ovog automobila i kada smo bili deca mi smo se u njemu vozili. Mislim da Imotski zaslužuje spomenik mercedesu", smatra Marta iz Švedske.

Ideju o spomeniku pozdravljaju i ostali Imoćani.

"To je zaštitni znak svake imotske porodice, ali i zbog toga što će to sigurno doprineti razvoju turizma imotske krajine", rekao je Josip Šerić iz Imotskog.

Preduzetnici kakvi jesu, ovi Imoćani ne nameravaju da stanu samo na tome. Uskoro im stižu i ljudi iz mercedesa. Pokušat će da ih nagovore da u Imotskom otvore proizvodni pogon.

Izvor: N1

Tagovi: Hrvatska , Mercedes , Spomenik

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mica

Svako pleme ima i svoj totem oko kojeg plese i priziva kisu!

23 1

Vestacki Trn

clan 15.1 - da svako posteno omanje mesto ima spomenik posvecen necemu sto se nije pominjalo na casovima istorije. (Mercedes, Rambo, Ljubicaste helanke...) clan 15.2 - obavezno pratiti zaplet svih serija i adekvatno reagovati u slucaju nanete nepravde glavnim junacima ( Masovni protesti ispred suda gde se snimcima dokazuje nevinost Kasandre u datom slucaju...) ...kapiram da tako izgleda isecak iz tog zakona...mozda cak i nebuloznije...ko zna...

28 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo