Kompozitori: Koncertna dvorana za sve, ne samo Filharmoniji

Kompozitori: Koncertna dvorana za sve, ne samo Filharmoniji Izvor: N1

Grupa kompozitora, muzičara i akademika zatražila je da se, umesto nove zgrade Beogradske filharmonije, gradi koncertna dvorana koja bi odgovarala potrebama cele muzičke scene u Srbiji.

 U otvorenom pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću, ministru prosvete Mladenu Šarčeviću i gradonačelniku Beograda Siniši Malom, naglašava se da nova koncertna dvorana treba da bude "podstrek celokupnom umetničkom i muzičkom životu Srbije".

"Ničim ne sporeći potrebu da značajna institucija, kao što je Beogradska filharmonija, dobije kvalitetnu koncertnu dvoranu, moramo da upitamo da li je rešenje problema samo te institucije, prioritet nad rešavanjem problema sveukupnog muzičkog orkestarskog života u Beogradu, pa i u Srbiji", kaže se pismu.

Potpisnici pisma podsećaju da Simfonijski orkestar RTS-a, koji "s Horom RTS predstavlja noseće stubove srpske muzičke kulture", zakupljuje dvorane za koncerte, a da Fakultet muzičke umetnosti nema odgovarajuću salu.

"Rešenje treba tražiti u koncertnoj dvorani koja bi svoje kapacitete davala pod jednakim uslovima svim pomenutim institucijama, te koja bi omogućavala i drugim domaćim i gostujućim ansamblima da u njoj nastupaju", kaže se u pismu.

Potpisnici su naveli da bi nova koncertna dvorana trebalo da sadrži najmanje dve do tri koncertne sale različitih veličina, uz primenu svih najsavremenijih, pre svega akustičkih iskustava najmodernijih gradjevina ovog tipa u svetu, a da bude nazvana "Dvorana Mokranjac" po najvećem srpskom kompozitoru.

Oni smatraju da je, uz novu koncertnu dvoranu, neophodno podići i novo zdanje Fakulteta muzičke umetnosti.

Otvoreno pismo je potpisalo 20 kompozitora, muzičara i akademika, medju kojima Dejan Despić, Zoran Erić, Jovan Kolundžija, Bojan Sudjić, Iavna Stefanović, Nikola Hajdin.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Miki

Prvo,jedino Beogradska filharmonija svojim kvalitetom i radom zasluzuje pravu zgradu sa adekvatnom salom,kao i svaki nacionalni orkestar . Drugo,cela prica oko sale i zgrade je upravo pocela na inicijativu Beogradske filharmonije,i sada bi ovi da se "uvale" u tu pricu. A trece,kada se izgradi zgrada sa salom za BF,ostace sadasnja zgradica sa sasvim pristojnom salom za orkestar RTS i orkestar FMU. Eto im je,a neka puste BF na miru. P.S.Ma,tipicna srpska posla.Kada nekom nesto krene,ili uspe,svi bi po"svoj deo".

12 9

Jelica

pa nisu oni jedini koji se bave muzikom u ovoj zemlji, ima jos drugih koji veoma vredno rade i tako hrane svoje porodice. To sto je Tasovac sposobniji od drugih ne znaci da ostali ne treba da imaju svoje mesto na muzickoj sceni. Jeste mala bara puna krokodila ali nije fer prema drugim muzicarima

8 7

Crossroads

Normalno!

7 10

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo