Vučković: Mali uradio dobar posao, ali meša babe i žabe

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković rekao je u Danu uživo TV N1 da je predsednik tog tela Pavle Petrović izneo tačne podatke da je dug Beograda na kraju 2013. godine bio oko 400 miliona evra, a da je do 2016. godine smanjen na oko 363 miliona evra. Kaže da Siniša Mali jeste imao dobre finansijske rezultate, ali da meša “babe i žabe”.

Izvor: N1info

Fiskalni savet je, prema rečima Vučkovića, kada je reč o dugu grada Beograda, izneo podatke Uprave za javni dug, koja je jedina nadležna institucija u Srbiji koja objavljuje podatke o javnom dugu.

“I tamo je pisalo da je dug bio 412 miliona evra na kraju 2013, a 363 miliona evra na kraju 2016. Zapravo, gradonačelnik (Siniša Mali) polemiše sa Upravom za javni dug, a manje sa nama. Od tih brojki treba poći, to je zvanična metodologija”, ističe Vučković.

Kaže da ta metodologija ne može proizvoljno da se menja, i da ako bi se računica Siniše Malog prenela na Republiku, onda bi dug države bio preko 40 milijardi evra, odnosno preko 100 odsto BDP-a.

Član Fiskalnog saveta kaže da je istina da je nova gradska vlast zatekla docnje i neplaćene obaveze, jer je prethodna administracija preuzimala obaveze koje nije plaćala. To, prema njegovim rečima, suštinski jeste dug, ali ne onako kako ga Uprava za javni dug tretira. No, i tu je reč o 50-ak miliona evra isplaćenih docnji, ističe on i dodaje da ostale komponente, kao što su kamate i obaveze javnih preduzeća ne mogu da se uključe u javni dug.

Vučković kaže da Beogradu 2013. godine jeste pretio bankrot jer su i deficit i javni dug bili visoki, ali da je u poslednjih nekoliko godina došlo do poboljšanja javnih finansija, smanjenja deficita i smanjenja javnog duga, što je, kako kaže, dobar rezultat.

“Ono što nije dobro su te male investicije, one su opale u odnosu na raniji period i to se vidi i treba da se popravi. I drugi problem je veliki trošak za javni prevoz koji košta gradsku kasu 100 miliona evra godišnje i nikako da se koriguje”, upozorava on.

Vučković poručuje i da nije dobro što se cela priča o radu Fiskalnog saveta svodi na jednu brojku i ubeđivanje ko je u pravu. Problem docnje, kako kaže, jeste postojao, ali to ne može popeti dug grada na više od 500 miliona evra, a nikako na preko milijardu evra.

“Treba reći da jeste gradonačelnik (Mali) imao probleme, dobri potezi su povučeni, u ekonomskom smislu može da se diskusije o kamatama i javnim preduzećima, ali u ovoj struci se zna šta je definicija duga, od toga treba krenuti, pa dalje objašnjavati građanima probleme, ne smeju se uključiti i babe i žabe, pa tvrditi da Fiskalni savet i Uprava za javni dug nisu u pravu”, ističe gost Dana uživo.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

POPI

Sta god Mali mesa uradio je dobar posao i ima rezultat.

3 8

vrlo vazno

"ako bi se računica Siniše Malog prenela na Republiku, onda bi dug države bio preko 40 milijardi evra, odnosno preko 100 odsto BDP-a." - kakve to veze ima koliki je dug, ako je politika Srbije na pravom putu. I Grci duguju i Amerika duguje i Vulin duguje pa se ne stresiraju zbog toga. Mali ima ustede jer nije trosio i nisu prikazani tro[kovi od ove godine kada se malo opustio. Ali sve za dobrobit gradjana. Zar je to greh?

0 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo