Vesti iz Vučićevog međuvremena

Vesti iz Vučićevog međuvremena Izvor: N1

Zamislite da ste novinar i jednog dana pozovete predsednika države da vam prokomentariše neki događaj, recimo - oslobađajuću presudu Miroslavu Miškoviću - a predsednik države se izdere na vas biranim rečima: "Evo vam tajkuni, neka vam vode državu i neka pokradu sve što je u međuvremenu stvoreno!"

- Ali, predsedniče, ja sam iz Novosti! Ništa nisam kriv! - mora da mu je pre neki dan rekao novinar Večernjih novosti, u trenutku kad je predsednika pozvao za ekskluzivnu izjavu, koja je, doduše, više ličila na ekskluzivno urlanje sa elementima ekskluzivnog nervnog sloma.

I to je u Novostima preneto kao – “predsednik je ekskluzivno izjavio za Novosti” – mada je trebalo da piše – predsednik se ekskluzivno izdrao za Novosti: “Evo vam tajkuni, neka vam vode državu i neka pokradu sve što je u međuvremenu stvoreno!”

Dakle, vest je trebalo da glasi: “Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je, povodom odluke Apelacionog suda da ukine presudu Miroslavu Miškoviću, ekskluzivno popizdeo za Novosti, rekavši našem novinaru: Evo vam tajkuni, neka vam vode državu i neka pokradu sve što je u međuvremenu stvoreno!”

Situacija je bila slična ko ono kad vam crkne bojler, a vi pozovete izabranog vodoinstalatera da mu svečano saopštite: “Majstore, ti si mi juče popravljao bojler, ali on i dalje curi! I to više nego pre popravke!”

A izabrani vodoinastalater dovati papagajke, zafrljači ih u vašem pravcu, i besno uzvikne: “Evo vam papagajke, pa popravljajte sami, mamicu vam nezahvalnu!”

- Ali majstore, ja nisam vodoinstalater! Kako bih vam rekao, stvar je možda malko komplikovana: vi ste vodoinstalater, a ja vas plaćam da mi popravite bojler"

- Ma evo vam, bre, papagajke, pa popravljajte sami, nek vam curi voda i neka pokvarite sve što sam ja već u međuvremenu opravljao!

- Ali, majstore, vi niste dobro opravljali, tu nije moja krivica...

- Ma nemoj! Ti ćeš mi kažeš, ja sam, bre, vodoinstalater 30 godina!

- Ali, majstore, svi ostali majstori su dobro obavili svoj posao, sem vas! Čak je i bravar bio bolji!

- Ma nemoj! Evo vam onda moleri, keramičari, električari, automehaničari, bravari i stolari, neka vam vode državu i neka pokradu sve što je u međuvremenu stvoreno! - kaže vam na kraju izabrani vodoinstalater, ljut na vas što vam je totalno pokvario bojler koji vam je i ovako i onako bio pokvaren.

U zemljama gde je vlast podeljena na zakonodavnu, sudsku i izvršnu postoji nepisano pravilo da predsednik države, kad ga pozovete da vam komentariše presudu kakvog suda, rutinski izjavi: "Ne komentarišem sudske presude".

U državama gde je vlast podeljena na Aleksandrovu, Alekovu i Acinu, postoji nepisano pravilo da se predsednik rutinski izdere, kad ga pozovete da vam komentariše presudu kakvog suda: "Evo vam tajkuni, neka vam vode državu i neka pokradu sve što je u međuvremenu stvoreno!"

Tako da posle oslobađajuće presude Miškoviću, Srbiju, prema viziji predsednika, čeka serija vesti iz žanra crne hronike, podžanr sitne krađe.

- Ukraden ministar Vulin, čovek koji je u međuvremenu stvoren! Ukradena već ukradena lična karta Andreja Vučića, čoveka koji je u međuvremenu stvoren! Ukraden Bata Gašić, čovek koji je u međuvremenu stvoren! Ukraden Informer, časopis za paranormalne pojave koji je u međuvremenu stvoren! Ukraden doktor Nebojša Stefanović, čovek koji je u međuvremenu stvoren! Ma šta stvoren, čak je u međuvremenu i doktorirao! - tako da će, malo po malo, biti pokradeno sve što je u međuvremenu stvoreno, zbog čega će naša zemlja garantovano u međuvremenu pretrpeti nemerljivu štetu.

U Srbiji postoji jasna podela vlasti – Vučić može da hapsi, ali još ne može da sudi, valjda nije položio pravosudni ispit. Međutim, Vučićeva vreme, takozvano Vučićevo međuvreme, jeste epoha poznatija kao: "Nisam ginekolog, al' mogu da pogledam!"

Pa u slučaju ubistva u Borči predsednik nastupa pod geslom: "Nisam forenzičar, al' mogu da pogledam!", u slučaju ulaska Zvezde u Ligu Evrope predsednik nastupa pod geslom: "Nisam centarfor, al' mogu da pogledam", dok u slučaju Mišković predsednik nastupa pod geslom: "Nisam Apelacioni sud, al' mogu da apelujem".

Postoji jedna teorija koja kaže da i nad popom ima pop, jerbo je crkva tako ustrojena da čak i kad nikoga ne vidite iznad popa, čini vam se da ima tu nešto.

Srbija je, pak, ustrojena tako da čak i kada nad Apelacionom sudom ne vidite nikoga, čini vam se da ima tu neki Apelacioni sud.

A i da vam se ne čini, taj neki će vam se sam javiti.

Komentara 83

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

SD

Nema sta predsednik da komentarise lopove u zatvor.

2 1

Rasa

Bravar je bio bolji! Nadam se da ce se naci novi bravar koji ce ovog naseg univetzalnog majstora staviti pod kljuc? Inace Draza je majstor nad majstorima sto se tice svog zanata!

236 111

Milka

Bravo Dražo, pišući ovaj tekst osećam sramotu što kao čovek nemogu pomoći zemlji koju volim, mnogo je nas koji smo očajni, ali eto tavorimo i čekamo da se nešto pokrene, ali ova piskaranja neće pomoci.

188 89

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo