Sindikati: Najavljene izmene Zakona o radu protivustavne

Sindikati: Najavljene izmene Zakona o radu protivustavne Izvor: N1

Više sindikata zaposlenih u javnim delatnostima najavilo je da će sutra protestovati ispred Vlade Srbije zbog očekivanog usvajanja izmena Zаkonа o plаtаmа u jаvnom sektoru. Gostujući u Danu uživo, predstavnici sindikata rekli su da su najavljene izmene protivustavne i diskriminatorne i da sindikalci neće pristati na njih.

"Ovaj zakon je protivustavni zakonodavni projekat koji je i protiv nekih međunarodnih ugovora koje je naša zemlja potpisala i ratifikovala, kao što su konvencije MORA, ali pre svega on je duboko diskriminatoran i nepravedan. On u svojoj suštini predstavlja specijalan zakon o radu za zaposlene u javnim službama", rekao je Živorad Mrkić iz Novog sindikata zdravstva.

U Danu uživo Mrkić je pojasnio da će se na sve ostale zaposlene u Srbiji primenjivati Zakon o radu i sistem koji ide uz taj zakon, kao što su kolektivni ugovori, a da za zapsolene u javnoj upravi taj zakon neće važiti, već će oni dobiti specijalan zakon koji će se odnositi samo na njih.

"On će uređivati način rada, prava i obaveze samo zaposlenih u javnim službama. A zašto je to potrebno? Mi ne vidimo da postoji ikakva potreba da pored Zakona o radu, ma kako bio loš, poštuje neka načela i štiti neka prava, zbog čega zaposlene u prosveti, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, naučno-istraživačkom radu i kulturi i umetnosti, treba izdvajati", upitao je Mrkić. Dodaje da sve specifičnosti mogu biti rešeni kolektivnim ugovorima.

Slobodan Brajković, iz Sindikata radnika u prosveti smatra da je cilj ovih izmena zakona da se za zaposlene u ovim službama primeni racionalizacija na koji se Srbija obavezala Svetskoj banci i MMF-u.

"Nigde u svetu nema da za sektor koji se finansira iz republičkog budžeta postoji pet zakona...Očigledan je cilj da se primeni racionalizacija na koju se obavezala država, a u toj racionalizaciji najveći teret snosilo bi obrazovanje", rekao je Brajković.

slobodan brajković Izvor: N1

Najavljujući protest u četvrtak isred Vlade Srbije, sindikalci u Danu uživo kažu da neće dozvoliti da ove izmene zakona prođu.

"Štrajkovaćemo, pa da vidimo da li će država da shvati problem koji postoji. Mi tražimo jedinstven zakon i jednake platne razrede. Ne može obrazovanja da podnosi teret, a ostali da ga ne osećaju", rekao je Brajković. Dodaje da sindikati u obrazovanju traže i povećanje plata za 23 odsto, kako bi se taj sektor "konačno ujednači po platama sa ostalim sektorima".

Živorad Mrkić takođe najavljuje bornu za prava radnika. "Moramo da nastavimo da se borimo. Ne radi se samo o našim pravima. Reč je o rušenju radno pravnog sistema, a siguran sam da će posledice ovakvih izmena osetiti u krajnjoj instanci i korisnici usluga javnih službi, a to su bukvalno svi građani", rekao je Mrkić.

 Brajković je najavio da će na protestu ispred zgrade Vlade Srbije biti predstavnici Sindikаta rаdnikа u prosveti Srbije, Unije sindikаtа prosvetnih rаdnikа Srbije, Sindikаta visokog obrаzovаnjа Srbije, Konferencije slobodnih sindikаtа Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika Nezаvisnost, a pozvani su i ostali sindikati i građani da se pridruže protestu.

"Ne branimo samo naša prava, nego i ono što predstavljamo. Izmene zakona oštetiće dodatno zdravstvenu delatnost koja ionako već mnogo trpi. Šta se dešava sa egzodusom zdravstvenog kadra, gubimo specijaliste u koje je ova država uložila godine rada, bolnice će ostati prazne, ili još gore - sa nekima koji su bili na nekim ekspresnim obukama", zaključio je Mrkić.

Pogledajte gostovanje u Danu uživo:

Izvor: N1

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

đape

Ne znam. 20 god radim isključivo private.

0 0

Slobodan

Dal' neće i onaj Orbović da štrajkuje?

0 0

Milos

Sve vas treba otpustiti partijski uhlebi jedni. Zasto bi se uopste razliko zakon za vas bele medvede na budzetu i nas robove u privatnom sektoru?

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo