Zagrevanje pred izbore: "Tajkun Đilas" i otvorene oči Malog

Posle nezvaničnih medijskih, zvaničnih informacija o tome kada će biti održani lokalni izbori u Beogradu - nema, ali jasno je da se stranke za izbore uveliko pripremaju.

Izvor: N1

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavljuje da će verovatno podneti ostavku pre isteka mandata. Vlast je sednicu Gradske skupštine isk

 oristila da počne kampanju protiv potencijalnog kandidata opozicije - Dragana Đilasa.

Da li će Beograđani novu vlast birati redovno na proleće ili vanredno - u decembru? Odgovor ne daje ni sam vrh gradske vlasti. "Ne treba mene da pitate za to. Ja svoj posao radim i ne bavim se niti politikanstvom niti politikom", kaže Siniša Mali.

Slično odgovara i Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine Grada Beograda. "Ne znam ja kad će biti,  ne raspisujem ja izbore".

"Izbori će biti kada ih budu raspisali nadležni organi, a to je predsednik Narodne skupštine", odgovorio je gradski menadžer Goran Vesić.

Iako datum ne otkrivaju, Siniša Mali otkriva da se on verovatno neće kandidovati i da će uvod u izbore, opet verovatno, biti njegova ostavka.

"Ja sam rekao da ću najverovatnije pre isteka mandata u zavisnosti od toga kada će biti izbori i podneti (ostavku)", kaže Siniša Mali.

N1: Zašto podnosite ostavku na kraju mandata?

Mali: "Ja sam rekao ne znam kada će biti izbori. Možda i neću".

Možda će prvi na listi naprednjaka biti Nikola Selaković. O tome pišu beogradski mediji. Dok svoje karte ne otkivaju - naprednjaci slute da će opozicija zaigrati na Dragana Đilasa. Gradonačelniku je to, kaže, otvorilo oči.

"Sada kada vidim ko je kandidat na drugoj strani, onda vidim ko je novac u kampanju protiv mene uložio u proteklim godinama - jeste Dragan Đilas i jesu njegovi tajkuni. Sada kada sam te kockice složio u glavi, shvatam zbog čega sam nekome problem", rekao je aktuelni gradonačelnik Mali.

Osim u holu, sintagma "Đilas tajkun" postala je najčešće izgovarana i na sednici gradske skupštine. Odbornici vladajuće većine su se za to temeljno pripremili, pa je o ovo bio deo materijala koji su doneli na sednicu.

"Vama smeta što ga zovemo tajkun, pa nego šta je", kaže Mirko Radojičić iz SNS.

"Da će da zove Dragan Đilas ponovo, nemam nikakve dvojbe, ali to ne znači da će bit manje tajkun i manje kriminalac", navodi Vladimir Orlić iz SNS.

Iako i sam odbornik u gradskoj skupštini, Dragan Đilas nije biuo prisutan, i nije bilo jasno ko ima pravo da ga brani.

"Vi imate pravo da branite svakog člana odborničke grupe, ali vi ne znate koliko odbornika imate. Stvarno Vam kažem. Jel Dragan Đilas član vaše odborničke grupe. Od kad", pitao je predsednik Skupštine Grada, Nikola Nikodijević.

Balša Božović (DS): Jeste. Imate potpise ko je član.

Nikodijević: Dragan Đilas jeste član odborničke grupe DS...

"U svakoj rečenici pominju tajkun Dragan Đilas. I vi, zaista, mislite da je to kampanja za Vas? Pa vi ćete da puknete na sledećim izborima", rekao je Balša Božović.

Situaciju na sednici je "umirio" Nikodijević: "Čekajte Rajkoviću vi, čekajte svi. Mir. Ajte svi da ćutite malo. Ne možemo da pravimo cirkus od ove skupštine. To što su izbori i što se neki plaše za svoj rejting i cenzus, to nije moj problem".

I vlast i opozicija tvrde da su za izbore spremni. Novinar Zoran Panović veruje da je za decembarski termin vlast, ipak, spremnija. "To će biti jedna psihodelična atmosfera, gde će ceo grad da se pretvori u jelku, tako da sve te kolone, među tim deda mrazovima, mogu da se pogube opozicione..."

Koliko će biti opozicionih, a koliko vladajućih kolona i to je za sada nepoznanica.


Komentara 76

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jova

Djilas je uredio GSP . očistio Beograd, sagradio mostna ADI... i niz pametnih i lepih stvari...grad je sino noču a i danju je bio čist i lep. Ovo sada vratili na Slobino vreme...prave muzičke fontane ko u LAS VEGASU...tek juče krenuli u investiranje i opravke ulica i pijaca...malo za 5-6 godina. DJILAS JE SPOSOBAN ZA SEBE I TEBE...

13 1

Crni

STa je kratka pamet,zato nas i jasu ovako.Djilas je isti kao ovi samo je cela konstrukcija vlasti malo drugacija,ali to nije razlog da djilasa dizete u nebesa. Samo da podsetim na velelepne uspehe djilasove demokratije -komunalna policija -seca platana -policijski cas za kupovinu alkohola, ejjj koje ludilo ne mozez pivo da kupis posle deset,a most mozda je za taj iznos beograd mogao da dobije dva.Nemojte se pitati zasto nije odgovarao, kako nas narod kaze-vrana vrani oci ne vadi.

4 83

pera

Gresis druze, jer dok je DJilas bio gradonacelnik ta komunalna policija je radila svoj posao kako valja(koliko je to moguce) i u okviru svojih nadleznosti,a za kupovinu alkohola je bio najbolji potez iskljucivo u interesu gradjana a pogotovo maldih(koliko god da se to njima ne svidjalo) a platane su morali seci jer je tako struka rekla a ne Djilas ili neki diletant... Mozda Djilas nije cvece ali nije bilo Savamale,Hercegovacke i slicnih svinjarija...

34 93

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo