Kostić (FHP): Kazna Draganu Vasiljkoviću iznenađujuće visoka

Kostić (FHP): Kazna Draganu Vasiljkoviću iznenađujuće visoka Izvor: N1

Presuda Draganu Vasiljkoviću, alijas kapetan Dragan, nije iznenađujuća, ali je iznenađujuća visina kazne na koju je osuđen,jer su optuženi u sličnim predmetima osuđeni na znatno niže kazne, te se stvara utisak da su kazne koje izriče hrvatsko pravosuđe različite u zavisnosti od nacionalnosti, izjavila je Milica Kostić iz Fonda za humanitarno pravo.

Dragan Vasiljković osuđen je na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u Hrvatskoj. Proglašen je krivim za dve tačke optužnice - zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

Presudom Županijskom suda u Splitu i sudije Damira Romca, Vasiljković je proglašen krivim za prvu i treću tačku optužnice, odnosno za ratni zločin nad zarobljenicima u zatvoru u Kninu na kninskoj tvrdjavi sredinom 1991, kao i za napad na Glinu i okolna mesta.

Oslobodjen je za drugu tačku optužnice, odnosno da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

"Analizu presude moramo da razvojimo po pitanju događaja na koje se odnosi i po pitanju visine kazne. Krivica po dve tačke, kao i oslobađajuća presuda po trećoj tački, nije iznenađujuća. Međutim, stiče se utisak da je visina kazne iznenađujuće visoka, ako pogledamo praksu sudova u sličnim predmetima", ocenila je Kostić u Danu uživo na N1.

Prema njenim rečima, ako se pogleda prvostepena presuda Stamatoviću i Simatoviću u Haškom tribunalu, koja se bavi događajima u Kninu, tamo je već dosta toga utvrđeno. "Utvrđeno je da je na Kninskoj tvrđavi postojao centar za obuku takozvanih 'knindži', koje je vodio kapetan Dragan, da su tu držani ratni zarobljenici, da su uslovi bili jako loši. Međutim, presuda se nije bavila zlostavljanjem tih zatvorenika", rekla je Kostić.

"Kada je reč o Glini, ta presuda je još preciznija i tu smo mogli da saznamo da je kapetan Dragan, prema nalazu Haškog tribunala, komandovao tim napadima na Glinu, kada je stradalo dvoje civila...I to nije iznenađujuće, kao što nije iznenađujuće da je treća tačka optužnice oslobađajuća, s obzirom da je optužnica tu bila vrlo slaba", rekla je Kostić.

Ona je rekla da, međutim, iznenađuje visina izrečene kazne za Vasiljkovića i dodala da se stiče negativan utisak da hrvatski sudovi presuđuju u zavisnosti od nacionalnosti.

"Nesporno je da se takav utisak stiče i to je ono što je hrvatski sud trebalo da izbegne", rekla je.

 "U slučaju Kninske tvrđave i zlostavljanja zarobljenika, za koji se Vasiljković tereti po komandnoj odgovornosti, tu nije bilo težih fizičkih povreda, bilo je lakih telesnih povreda i nije bilo smrtnih slučajeva. kada pogledamo slične slučajeve, videćemo da su se tu izricale kazne i po dve godine zatvora, čak i u slučajevima teških telesnih povreda i smrti", rekla je Kostić.

Milica Kostić je rekla da treba imati u vidu činjenicu da je Vasiljković proveo u ekstradicionom pritvoru u Australiji i u istražnom zatvoru u Hrvatskoj skoro 12 godina, te se visinom kazne verovatno htelo da izbegne da Vasiljković iz hrvatskog zatvora izađe odmah po donošenju presude.

"Presude za ratne zločine kasne zbog opstrukcije suđenja"

Kostić, koja je direktorka za pravna pitanja FHP-a, kaže i da, s obzirom da postoji mit o kapetanu Draganu, da su o njemu pevane pesme i pisani stripovi, važno da se u pravom postupku ti mitovi razbiju.

Pozitivna stvar je da se notorne osobe i zločini procesuiraju, kako bi se izbegla mistifikacija i mitovi o herojstvima likova poput kapetana Dragana, izjavila je Milica Kostić.

Ona međutim, navodi da što se tiče suđenja za ratne zločine pred srpskim sudovima, vrši opstrukcija nekih suđenja i za to je direktno optužila republičkog javnog tužioca Zagorku Dolovac.

"Godinu i po dana nije bio izabran tužilac za ratne zločine, što u načelu, ne bi trebalo da prekine rad tog tužilaštva. Sada, godinu ipo dana kasnije, mi shvatamo da Zagorka Dolovac postupila suprotno Zakonu o javnom tužilaštvu, koji kaže da republički javni tužilac, u ovim slučajevima postavlja vršioca dužnosti. Ona to nije učinila", objasnila je Kostić.

Prema njenim rečima, to se s jedne strane čini kao tehnička i proceduralna sitnica, ali ako imamo u vidu da je za tih godinu ipo dana, ona to činila u okviru nekih drugih tužilaštava, onda se, kako kaže, stiče utisak da u slučaju tužioca za ratne zločine, svesno nije izabrala vršioca dužnosti.

Kako je rekla, to može imati dramatične posledice u nizu slučajeva suđenja za ratne zločine, kao što je slučaj Srebrenica, Bratunac, Lovas ili Ćuška, koja mogu, posle 10 godina procesa da budu vraćena na početak.

"Svesna sam da je to vrlo teška optužba, međutim, ako mi imamo u vidu sve druge probleme koji se dešavaju i te neke na prvi pogled, proceduralne greške koje se dešavaju, a koje dovode do blokade ili opstruiraju suđenja, rekla bih da je bila jasna namera da se neki slučajevi stopiraju", rekla je Kostić.

Pogledajte gostovanje Milica Kostić u Danu uživo:

Izvor: N1

Komentara 18

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ono

Imate snimak na Ju Tubu iz novembra '91g.na kome on Šešelju koji je došao uparađen u obilazak nekih sela u okolini Knina,sve u lice objašnjava,ako vam nije teško,nađite ga lako je i pogledajte šta je njemu i ostalima tada u lice rekao a da nisu smeli da pisnu...

2 0

evica

malo je dobio

2 7

Ma hajde

Kao sada se svi nesto cude na Hrvatsku pristrasnost. A svi su ustvari znali.Oni ce uvek Srbinu suditi duplo i to ce sa apetitom da rade. Dok ce svog najgoreg koljaca napraviti zrtvom, mucenikom i kovace ga u zvezede. Jer neko ovde veruje u Hrvatsko postenje? Ja ne. Ja ne mogu da verujem u postenje jednog naroda i nacije u kojoj su dve trecine naroda te zemlje podrzavaoci ustaske ideologije. O cemu mi dalje da pricamo.E a sada za one koji vole zapad, samo da vidite sta im vasi zapadni partneri odobravaju. Ovo vam je jos jedna poruka u nizu sta vam Hrvati smeju, sta vam Albanci smeju sta vam svi smeju a vi ima da cutite saradjujete i da klimate glavom. Ovo vam je poruka sta vam smeju a sta vi mozete i to sve pod patronatom zapada kome ako se bunite nece mrdnuti prstom u vasem interesu jer vam time daje do znanja kako vas tretiraju pa ih vi i dalje volite...

4 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo