Policijski automobili: Zašto Škoda i pod kojim uslovima?

Nakon što je pre deset dana ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović javnosti predstavio na stotine novih policijskih vozila, otvoreno je pitanje zašto automobili nisu stigli sa proizvodnih traka Fijata. Ukoliko ste među onima koje su zanimali još neki detalji nabavke automobila, znate da o istoj nema mnogo javno objavljenih detalja.

Izvor: N1

Zašto Škoda, a ne FIAT - zanimalo je javnost odmah pošto je ministar Nebojša Stefanović svečano predstavio 710 novih čeških vozila za policajce. Odgovor je ubrzo stigao od predsednice vlade.

"Kako da vam kažem, postojala je javna nabavka i ko je pobedio na toj javnoj nabavci, od njega se kupuju Škode. Mi u Srbiji ne praktikujemo protekcionizam", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Za javnu nabavku zainteresovali su se potom građani, jedan policijski sindikat i poneki medij. Tražili smo i mi ponuđače i njihove ponude, uslove učešća na tenderu i kriterijume za odabir Škode. Te informacije nismo uspeli da nađemo ni na portalu javnih nabavki, ni na sajtu MUP-a.

Gde je moguće pronaći podatke o javnoj nabavci policijskih vozila, pitali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je sprovelo nabavku, ali odgovor nismo dobili.

Umesto informacija, promocija ministarstva - tako svoju potragu za podacima opisuje Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija. Pita se da li se javna nabavka iz 2015. koja je okončana sredinom prošle godine odnosi na tek pristigla vozila i primećuje da je u njoj učestvovao tek jedan ponuđač, dok su svi ostali podaci tajna.

 "Ako postoje legitimni razlozi da jedan deo informacija ne bude prikazan u tenderskoj dokumentaciji, to svakako nisu apsolutno sve informacije koje se tiču karakteristika vozila, broja vozila, planiranog budžeta, itd.", rekao je Nenadić.

A slučaj sa, prema rečima ministra policije, tek prvim kontigentom od 1.000 novih vozila čudan je i zato što ne liči na neke skorije nabavke ministarstva, dodaje Nenadić.

"Gde uopšte nisu bili sakriveni podaci o karakteristikama vozila ili broju vozila. Naprotiv, bili su veoma precizno napisani, čak možda i suviše precizno napisane te tehničke karakteristike vozila i znalo se koliko vozila se nabavlja i koja je cena", rekao je Nenadić.

Zato javnost od ministarstva očekuje tačne podatke o tome kada je, kako i od koga nabavilo automobile za koje ministar kaže da će se koristiti u interesu građana, čijim su novcem i plaćeni.

Tagovi: škoda , fiat , Fijat , MUP Srbije

Komentara 124

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

bozovic

namestaljka cista uzese pare iz budzeta ostetise narod vratise ga u praistoriju.ta vozila imaju da nam dodju glave.na kraju ce ispasti skupa ko sveti petar kajgana.servisi imaju da deru.skoda ima da cveta

0 0

olivera radisavljevic

odrase ovaj narod. a plus ih truju lazima

2 0

goran cukic

nema nista vlast radi sta hoce njih nezanima narod samo pare.narod ih zanima da im otimaju pare

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo