Prebogato, misteriozno selo koje niko ne sme da napusti

Prebogato, misteriozno selo koje niko ne sme da napusti Izvor: Screenshot/YT

Stanovnici o svom bogatstvu ne govore i ono se smatra tajnom, a pristup medijima prilično je ograničen.

Kinesko selo Huaksi smešteno u pokrajini Jiangsu, potpuno opravdano nosi naziv "Selo bogataša".

Svaki od 2.000 stanovnika, koliko ih ovde zvanično živi, ima više od 143.000 dolara na bankovnom računu i živi u vili. Zapravo, svi žive u potpuno identičnim vilama.

Ali, postoji i začkoljica. Ako selo napustite i odlučite da se preselite na drugo mesto gubite sve što imate na računu u banci i, naravno, vilu pa zbog tog pravila gotovo niko ne sme da ode jer će ostati bez ičega i završiti na ulici. Većina stanovnika radi sedam dana nedeljno pa se postavlja pitanje gde uopšte mogu potrošiti sav taj novac?

Pre 30-ak godina ovo selo je bilo samo jedno od siromašnih kineskih sela, s populacijom od 600 stanovnika. Ali, tada je jedan visoki partijski zvaničnik došao na ideju kako da donese prosperitet selu. Uskoro je osnovao nekoliko firmi i od siromaha učinio bogataše.

Mediji su se za Huaksi zainteresirali 2004., kad je objavljeno kako stanovnik sela godišnje u proseku zaradi gotovo 18.000 dolara, što je znatno veći iznos od onog koji možete zaraditi u drugim kineskim pokrajinama, piše Dnevnik.

Kako bi pokazali snagu sela, 2011. vlasti su izgradile fascinantan neboder na 72. kata, za čiju je izgradnju potrošeno 430 miliona dolara.

Izvor: YT

Jasno, selo ima i prevozno preduzeće. Ali ono, kako bi očekivali, ne saobraća kopnom, već nebom. Naime, za prevoz stanovnika koristi se helikopter, pa tako stanovnici u okolnim gradovima mogu biti već za desetak minuta.

Tu je i veliki tematski park u kojem se nalaze replike slavnih građevina, kao što su Kineski zid i Zabranjeni grad.

Pitanje kako je Huaksi od siromašnog sela došao do svega ovog i dalje je obavijeno velom tajne. Stanovnici o svom bogatstvu ne govore i ono se smatra tajnom, a pristup medijima prilično je ograničen. Novinari ovde ne mogu stupiti nogom pre odobrenja lokalnih vlasti.

Takođe, klubovi i barovi ne postoje pa se na kraju postavlja pitanje kakav je doista život u ovom prebogatom, misterioznom, selu.

Tagovi: Kina

Komentara 20

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

juki

Ako zalutas tesko da ces naci put do zore.

5 1

Горан

Затвор на слободи!?

14 0

ha

moderno robovlasnistvo

15 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo