Kamiondžije u Francuskoj blokirale puteve zbog Zakona o radu

Kamiondžije u Francuskoj blokirale puteve zbog Zakona o radu Izvor: REUTERS/Regis Duvignau

Vozači kamiona u Francuskoj postavili su blokade na auto-putevima i blizu skladišta goriva protestujući zbog reforme zakona o radu.

Dva velika sindikata, CGT i FO, pozvali su na proteste širom zemlje.

Demonstranti strahuju da će novi zakon, koji je francuski predsednik Emanuel Makron potpisao u petak, dovesti do pogoršanja radnih uslova i lakšeg otpuštanja radnika.

Reforma zakona o radu bila je jedna od glavnih predizbornih obećanja Makrona, koji tvrdi da su reforme neophodne radi jačanja stagnirajuće francuske ekonomije i povećanja broja radnih mesta.

Portparol vlade Kristof Kastaner pozvao je vozače da ne jure na benzinske pumpe da bi se izbegle nestašice goriva. Policija je počela da uklanja blokade kako bi omogućila pristup skladištima goriva.

kamiondžije, Francuska, blokada, put Izvor: REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zaista smesno.

Meni nije jasno sta zele ti ljudi??? Alkatel je propao, jer je bio preskup. Prosto, skupe plate i ogromna davanja, skup razvoj i skupa proizvodnja. Ne moze francuski inzenjer da radi za 3-4000 evra plus da ima neverovatne penzijske i zdravstvene pogodnosti a kineski za 5-6 puta manje pare, a da se to ne odrazi na cenu proizvoda. Kupili kinezi brend i sada prave vrlo dobre telefone pod tim imenom. Za 20 godina, od evrope nece ostati nista, prosto, sistem spojenih sudova. Ne moze neko da radi za 200$ i da spava u fabrici a drugi da radi za 2000€, da ima dva automobila i da ima nekretninu a da nista ne proizvodi! Zato u Evropi mora doci do ukidanja socijalne drzave i drasticnih rezanja troskova. Svako ce morati sve da plati iz svog dzepa, socijale ce se ukidati a ovi nesretni migranti ce raditi slabo placene poslove. Ali to moze da odlozi propast evrope za 20-ak godina. Prosto, u svetu nema dovoljno novca za sve. Jednostavno, ako dobro pogledate, sem automobila, sve sto imate (ali bas sve) je made in China, ako imate srece. Ako ne... made in Vietnam, Bangladesh i sl. zemlje gde je cena rada jos manja! A ako pazljivo pogledate delove za automobile, videcete da jeogroman broj delova pravljen u Turskoj, Ceskoj, Slovackoj, ako imate srece. Ako ne, made in Taiwan ili China.

9 10

Gorčin

A gde smo mi u ovoj opservaciji?

5 0

Bob rock superstar

"E tako se to radi".

9 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo