Poljska će pitanje ratne odštete podići na međunarodni nivo

Poljska će pitanje ratne odštete podići na međunarodni nivo Izvor: REUTERS/Kacper Pempel
Jaroslav Kačinjski (arhiva)

Lider vladajućih poljskih konzervativaca Jaroslav Kačinjski upozorio je da će Poljska pitanje ratnih reparacija koje traži od Nemačke dići na međunarodni nivo zato što Holokaust nije bio jedini ratni zločin i da Poljaci odbijaju da ih se odreknu, iako je to 1953. godine učinila poljska komunistička vlada.

"Ti ljudi su krali, pljačkali, ubijali. To sve treba i da se opiše i da se nadoknadi šteta. Nema nikakvih razloga da se baš jedino mi toga odreknemo. Mi ne možemo da pristanemo da se svo zlo i svi zločini Drugog svetskog rata svedu samo na Holokaust", kazao je Kačinjski u intervjuu koji objavljuje provladin desničarski nedeljnik Sjeći pravdi.

Kačinjski je upozorio da je pristup da je jedna smrt vredna više, a druga manje rasistički.

"Smrt je uvek individualna. Nema kolektivne smrti", rekao je Kačinjski.

U izveštaju Biroa za analize poljskog parlamenta o pravnim mogućnostima piše da Poljska zahteva reparacije više od sedam decenija od Drugog svetskog rata i upozorava se da je nepravda da su Poljskoj i Poljacima isplaćene minimalne sume, dok je Nemačka ogromne sume plaćala Izraelu i SAD, kuda je inače emigrirao veliki broj Jevreja koji su preživeli Holokaust.

Lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda, formalno samo poslanik, realno i svojevrsni natpremijer i natpredsednik, izjavio je da ne postoji nijedan jedini pravni razlog na osnovu koga bi Nemačka mogla da odbije da isplati Poljskoj ogromne reparacije koje, prema nezvaničnem procenama, iznose od milijardu do pet milijardi dolara.

"Nema nikakvih zakonskih osnova da nam Nemačka odbije isplatu reparacija. Treba raditi dosledno, na etape. Sada je parlamentarna etapa, znači još nije vreme da zvanično sa tim istupi poljska država. To je proces koji će se razvijati. Ni u kom slučaju nemamo nameru da od zahteva odustanemo", rekao je Kačinjski.

Jaroslav Kačinjski izjavio je da Poljska sada to pitanje ratne odštete treba da pretvori u međunarodno pitanje.

Iako 48 odsto Poljaka podržava poslednje zahteve vladajuće stranke Pravo i Pravda da se zatraže ratne reparacije od Nemačke, 61 odsto uvereno je da nema nade da bi Poljska za odštetu mogla da se izbori, pokazala je anketa za poljski list Djenjik Gazeta pravna.

Istoričari, analitičari i neki političari upozoravaju takođe da zvanično pokretanje neisplaćene odštete za ratne zločine i razaranja može da otvori Pandorinu kutiju revizije granica, pošto je oko jedne petine predratne teritorije Nemačke odlukom velikih sila posle rata pripala Poljskoj, a u ratnu odštetu ulazi i sva nemačka imovina koja se zatekla u tim oblastima.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dr Sem

Jos malo pa ce zatraziti odstetu za 1. svetski rat. Ako, a ovi "nasi" ne smeju vec 18 godina da tuze NATO da nam plati razaranje zemlje, a za ubistva civila da Klinton ode na robiju. Bravo za bracu Poljake.

5 0

NKG

I vratiće imovinu Nemaca koje su proterali posle rata? Ili samo Nemci moraju da plate?

6 3

baka

Neka od te izmisljene ratne odstete prvo odbiju sav novac koji su od EU dobili prilikom prikljucenja.

14 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo