Otpušteno 230 radnika fabrike stakla u Paraćinu

Deo radnika Srpske fabrike stakla u Paraćinu, u ponedeljak ujutru je na ulazu sačekao spisak sa imenima 230 radnika, koji od jutros nisu među zaposlenima.

Izvor: N1info

Njima su blokirane ID kartice pa ne mogu da uđu u fabriku kako bi uzeli lične stvari iz kancelarija.

Doskorašnji predsednik Samostalnog sindikata fabrike Živojin Matejić, rekao je FoNetu da su radnici zbunjeni i uplašeni jer nemaju nikakve informacije zbog čega su baš oni na spisku prekobrojnih.

"Oni nisu potpisali nikakva rešenja. Jednostavno su se pronašli na spisku prekobrojnih i sada na kiši, ispred ulaza u fabriku čekaju nove poteze stečajnog upravnika", rekao je Matejić.

Prema njegovim rečima, sindiakt je onemogućen da reaguje jer po Zakonu, u firmama koje odu u stečaj prestaje rad sindikata.

"Sindikat od jutros praktično ne postoiji pa više nismo u mogućnosti da reagujemo i pomognemo kolegama koji su već u prvom krugu otpuštanja ostali bez posla. Plašim se da je ovo tek početak i da će biti još otpuštanja", ocenio je Matejić.

On je kazao da odlazak fabrike u stečaj, za većinu radnika, koji ostanu bez posla, predstavlja pravu socijalnu katastrofu jer su prezaduženi.

"Ljudi koji ostanu bez posla biće dovoedeni do prosjačkog štapa jer neće imati od čega da otplaćuju kredite, pa mogu samo da čekaju sudske izvršitelje da im zaplene imovinu", istakao je Matejić.

Privredni sud u Kragujevcu protekle sedmice otvorio je stečaj nad Srpskom fabrikom stakla u Paraćinu zbog neizmirenih potraživanja čačanske firme “Veksilum” od 47 miliona evra.

U fabrici je, pre današnjeg otpuštanja, bilo 825 zaposlenih, a sada ih je ostalo oko 600.

Račun SFS je u blokadi od novembra prošle godine.

Paunović: Opština će pomoći u skladu sa mogućnostima

Opština Paraćin će u skladu sa svojim nadležnostima pružiti svaku pomoć Srpskoj fabrici stakla da nastavi prozvodnju, izjavio je predsednik opštine Paraćin Saša Paunović. 

"Niko ne treba da bude ostavljen na cedilu i mi ćemo biti tu da pružimo svaku pomoć koja se od nas bude tražila", rekao je novinarima Paunović. 

On je ocenio da je stečaj u Staklari došao kao rezultat velikih problema te fabrike tokom niza godina i da će se kroz stečaj očistiti njeni dugovi. 

"Važno je da stečajni postupak traje kratko i da se što pre nađe strateški partner. Država treba da obezbedi brzi i efikasni stečajni postupak i da pronađe strateškog partnera koji će omogućiti poslovanje Staklare u nekom obliku, kao jedno ili više preduzeća", kazao je Paunović. 

Paunović smatra da Staklara ima budućnost jer ima tržište. 

"Opština ne može puno da pruži jer su zakoni jasni. Staklara je privatno preduzeće u čije poslovanje opština ne može da se meša, ali država preko Ministarstva privrede može da interveniše kroz pronalaženje strateškog partnera, kupca imovine i tako nadje konačno rešenje za Staklaru", rekao je Paunović.

Komentara 66

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Josif iz Trbušnice

Pa kako sad to. Radule više nije stečajni upravnik. Ko je sada kriv?

11 0

ko je kriv

Srečajni upravnik nikada ne može biti kriv već svi oni pre njega koji upropaste preduzeće.

0 0

istina

neka, sve sta vam se desava, desavam se sa pravom! narod koji je naivan i veruje u koje kakve bajke, koji je ravnodusan u pogledu na sve, narod koji iskljuci mozak a ukljuci koje kakve rijaliti programe i turbofolk zvezde, takav narod i ne zasluzuje bolje, narod je sam kriv!

30 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo