Skrozza: Sloboda se danas mora osvajati svakoga dana iznova

Skrozza: Sloboda se danas mora osvajati svakoga dana iznova Izvor: Promo

Fond "Maja Maršićević Tasić" dodelio je večeras nagradu "Osvajanje slobode", novinarski Tamari Skrozzi na svečanosti u Kulturnom centru Rex. Po dobijanju nagrade Skrozza je rekla da se sloboda danas u Srbiji mora osvajati na svakom planu i svakoga dana iznova.

Nagrada se, sada već tradicionalno, uručuje ženi koja se svojim delovanjem zalaže za afirmaciju principa ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u društvu, a simbolično se uručuje 24. septembra, na dan izbora 2000. godine.

Ovo je nagrada i za sopstvene poraze... kako drugačije u trenutku kad nestaju slobodni mediji, a izazov je reći, napisati, misliti.

Nagradu, koju čine skulptura vajara Mrđana Bajića i plaketa, uručila je u ime žirija prošlogodišnja dobitnica nagrade i predsednica žirija Ljiljana Spasić. Žiri je u obrazloženju naveo da je Skrozza nagradu zaslužila jer je dosadašnjim radom pokazala kako se bori za demokratičnost društva i slobodu medija.

“Za mene kao feministkinju, posebna je čast što dobijam baš ovu nagradu - nagradu koja nosi ime Maje Maršićević-Tasić i koju su do sada dobile žene koje su svojom hrabrošću, pameću i aktivizmom pozitivno uticale na naše društvo. S druge strane, moram da pridružim onim dobitnicama koje su isticale da nagradu "Osvajanje slobode" dobijaju za nešto što zapravo nismo osvojile, na neki način za sopstvene poraze. I ja se bar delimično tako osećam. Kako drugačije, kad u ovom trenutku nestaju slobodni mediji; kad novinari moraju da štrajkuju glađu radi odbrane svojih osnovnih prava; kad su lopovluk, bezobrazluk i primitivizam postali deo društvene klime, kad je pravi izazov reći, napisati, misliti, pa i biti", rekla je Skrozza.

Izvor: N1

Ona je rekla i da u državi za koju smo mislili da je na neki način oslobođena 5. oktobra 2000, danas sloboda mora da se osvaja na svakom planu, i svakog dana iznova.

"Mislim ipak da nismo potpuno poražene, i da raspad, jad i trulež koji vidimo oko sebe nije znak da smo bile neuspešne. Protiv nekih okolnosti jednostavno nije moglo, iako su mnoge žene - a listom sve dobitnice ove nagrade - učinile najviše što je bilo moguće. A to, samo po sebi, nije poraz. Jer i borba se računa", rekla je povodom dobijene nagrade laureatkinja Tamara Skrozza. 

Više sam nego ponosna što dalje idem u toj hraboj i neokaljanoj koloni žena koje nikada nisu pognule glavu.

 Ovogodišnji žiri činile su sve dosadašnje dobitnice nagrade: Ljiljana Spasić, izvršna direktorka organizacije građanskog društva “Građanska akcija Pančevo“, Danica Vučenić, novinarka, Danica Popović, profesorka Ekonomskog fakulteta, Brankica Stanković, novinarka i autorka emisije “Insajder“, Dubravka Stojanović, istoričarka i vanredna profesorka na odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta, Aida Ćorović, direktorka nevladine organizacije URBAN-IN, Srbijanka Turajlić, profesorka Univerziteta u Beogradu, Mirjana Karanović, glumica, Lila Radonjić, direktorka i glavna i odgovorna urednica PG Mreža, Hedvig Morvai-Horváth, direktorka programa Građanski pakt za jugoistočnu Evropu, Borka Pavićević, osnivačica i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju, Ružica Đinđić, Biljana Srbljanović, dramaturškinja, Goranka Matić, fotografkinja i Olja Bećković, novinarka.

Nagrada “Osvajanje slobode“ dodeljuje se svake godine 24. septembra - na dan izborne pobede nad Miloševićem 2000. godine. Fond “Maja Maršićević Tasić“ osnovan je 2001. godine sa idejom da očuva uspomenu na ženu koja je osvajala slobodu i da promoviše napore svih žena koje to čine i danas.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Amerikanka

Hvala Vam, Tamara, na hrabrosti, umnosti i umecu da kazete ono sto vecina nas misli. Vi nam ulivate nadu da mozda ima izlaza iz ovog beznadja. Neka Vas sreca prati!

33 2

Rea

Novinarka koja radi dobro svoj posao, a slobodu mora osvajati svako ko je istinski želi.

54 2

Slobodna

Sve cestitke Tamari.

89 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo