Zakon o nestalim bebama - neispunjena obećanja 15 godina

Srbija još nije ispunila obavezu po presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz 2013. godine i donela zakon koji će roditeljima koji sumnjaju da su im iz porodilišta ukradene bebe omogućiti da saznaju istinu. Stoga je ponovo na meti kritika Komiteta ministara Saveta Evrope koji je sledeću proveru najavio u decembru.

Izvor: N1

Za nama je 15 godina lažnih obećanja - kažu roditelji, dok pravnici upozoravaju da je poslednja rezolucija iz Strazbura šamar za Srbiju.

I kada dođu do dokumentacije, roditelji koji nikada nisu poverovali da im je dete po rođenju umrlo u njoj pronalaze greške i nelogičnosti. Iako se, kažu, na svakom koraku sapliću, ne odustaju u pokušaju da otkriju šta se dogodilo sa njihovom decom. Jesu li žrtve organizovanog kriminala ili su zaista umrla?

"Posle 15 godina ja sam shvatila da država i dalje nema volju da reši problem nestalih beba iz prošlosti", kaže Mirjana Novokmet, Beogradska grupa roditelja nestalih beba.

Nacrt zakona o nestalim bebama već je bio u skupštinskoj proceduri, ali je zbog izbora Vlade Ane Brnabić povučen, saopštilo je Ministarstvo pravde. Uskoro bi isti tekst, koji udruženja i civilni sektor nisu podržali, Vlada trebalo ponovo da usvoji i uputi ga pred poslanike.

"Ministarstvo pravde će, kao i do sada, nastaviti da u svom domenu čini sve kako bi roditelji koji sumnjaju da su im deca nestala iz porodilišta došli do istine“, navelo je Ministarstvo pravde.

Roditelji poručuju da neizmenjenim tekstom predloga zakona ne dolaze do istine, već su od nje sve dalji i najavljuju izlazak na ulice.

"Država je već zacrtala taj nacrt, jer tim nacrtom ona samo obeštećuje roditelje, ali roditelji ne dolaze do istine. Nama obeštećenje nije potrebno. Mi se borimo da saznamo gde su nam deca... Smatramo da samom papirologijom, prepiskama, sastancima, da to izgleda nije jedino rešenje", kaže Mirjana Novokmet.

Zakon je sporan, između ostalog, jer ne omogućava istragu koja bi dovela do saznanja šta se desilo sa bebama, poručuju iz Komiteta pravnika YUCOM.

"Veliki je problem taj momenat gde se ostavlja mogućnost sudovima da donesu doluku da se ne zna šta se sa detetom desilo. Prosto, čemu onda taj zakon", kaže Ana Janković Jovanović, pravnica YUCOM-a.

Među roditeljima ima onih koji čekaju na mešovitu vladinu komisiju za nestale bebe čije je formiranje početkom jula najavio ministar Nebojša Stefanović.

Odgovore koliko se od obećanja odmaklo još uvek čeka i javnost.

Za to vreme Komitet ministara Saveta Evrope, pod oznakom hitno, ponovo apeluje na Srbiju da je obavezna da sprovede presudu suda u Strazburu.

"To je zaista alarmantno. To govori o stanju ljudskih prava u Srbiji, o nepoštovanju Konvencije, o našim Evropskim integracijama u krajnjem slučaju.. tako da je ovo jedan veliki šamar Srbiji", rekla je Ana Janković Jovanović.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

SP

Odgovornost za krivce, možda ćemo saznati i ko stoji iza sramote koja postoji godinama?

1 0

Lex

Nikakav zakon nije potreban. Tu se radi o dva krivicna dela koja vec postoje u nasem zakonu a to su "kidnapovanje" i "trgovina ljudima". Prica o novom zakonu je obicna prevara da se zlocinci ne bi procesuitali ....

16 0

Ivi

Upravo tako

4 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo