Spavate u čarapama? Evo zašto to nije loša ideja

Spavate u čarapama? Evo zašto to nije loša ideja Izvor: Pixabay

Nekima je to jedna od najgorih stvari koje mogu da zamisle, posebno ako veče uključuje romantiku, a nekima je to dodatak bez kojeg ne idu u krevet. A što je bolje i zašto?

Od sada imate naučnu potvrdu ako uživate da spavate u čarapama, jer topla stopala tokom noći utiču na kvalitet sna.

Grejanjem stopala šire se krvni sudovi što je mozgu signal da je vreme za spavanje. Tačnije, kada se oni prošire u stopalima i dlanovima, toplina se širi telom koje je zatim spremno za spavanje.

Znači, ako su vam stopala topla tokom noći, imaćete manje problema sa spavanjem i sigurno ćete lakše zaspati. Studija koju je objavio International Weekly Journal of Science čak govori da se sa čarapama na nogama zaspi i do 15 minuta ranije.

Osim dužeg i kvalitetnijeg sna, ovaj odevni komad u krevetu pozitivno utiče na suvu kožu stopala, piše piše Zadovoljna.

S ovim rezultatima odavno se slaže i tradicionalna kineska medicina koja se fokusira na bolju cirkulaciju. Hladna stopala iz tela "isisavaju" energiju što remeti protok "životne energije".

Hladnoća, uopšteno, blokira cirkulaciju, dok je toplina podstiče. Primer je Rejnova bolest, specifično oboljenje koje karakterišu napadi jakog grčenja krvnih sudova prstiju na rukama ili nogama.

Tagovi: čarape , San , zdravlje

Komentara 19

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

pešak

Što se tiče spavanja sa čarapama to nikada ne bih mogla. Ali ako ste legli da spavate i noge su vam hladne ili postanu hladne nećete sigurno zaspati. Onda noge treba nekako ugrejati. Najlakše čarapama ili pod tušem.

2 2

Miša

Nikad ne spavam u ćarapama probao sam ali mi smeta,takodje i moja žena pa kad se dodirnemo stopalima ništa lepše.

2 2

Neocortex

To mi je kao spavanje u rukavicama

27 37

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo