Komunalci u Nišu uređuju seoske deponije, ali problem ostaje

Nadležne komunalne službe u Nišu pokrenule su veliku akciju u kojoj novcem iz gradskog budžeta od divljih deponija u okolini grada prave uređene površine. Niko, međutim, ne može da garantuje da na tim mestima neće opet nastati divlje deponije, jer u većini sela u okolini Niša odvoz smeća i dalje nije uređen.

Izvor: N1

Za Srbiju kažu da je zemlja gde kese rastu na drveću, a pored puta - deponije. Pored puta, u selu Gornja Trnava kod Niša, meštani su godinama bacali smeće.

Na pitanje koliko dugo se tu baca smeće, meštani odgovaraju "pa jedno deset godina". Oni kažu i da celo selo baca smeće na tom mestu.

"Celo selo, odakle znam, neću da imenujem. Isteruje svako", rekao je jedan meštanin.

Isterivali su pre toga u reku koja prolazi kroz selo, jer nisu imali gde. Bez kontejnera, bez deponije, smeće su uklanjali, kažu, ko se kako snađe.

"Koj malo ne razbira šta treba da radi, on uzme baci u reku, a koj razbira on uzme pa zapali", rekao je meštanin Desimir Petrović.

Tačan broj je veći, ali ove godine grad je odvojio sedam miliona dinara da se uredi 30 divljih deponija, uglavnom na seoskom području.

"Mnogo bi bilo pametnije da to dajemo na uređenje dečjih mobilijara ili sportskih terena, ali jednostavno to je naša stvarnost. Mnogo puta ističem da higijena ne košta ništa, a nehigijena košta mnogo", izjavio je Bratislav Vučković, direktor JKP “Medijana”.

Nehigijena, nedostatak komunalne svesti ili nedostatak komunalnih službi? Od 68 sela u okolini Niša kontejneri su juna ove godine prvi put stigli u 32.

Jedan kontejner košta nešto više od 30.000 dinara, oko 250 evra. Za sedam miliona, koliko se ove godine izdvaja za uređenje divljih deponija moglo bi da se kupi 200 kontejnera, a za 20 miliona, koliko je pre nekoliko godina izdvojeno da istu namenu, čak 571 kontejner.

Da se menja matematika i način razmišljanja o zaštiti životne sredine i odlaganju otpada, obavezuju direktive EU i otvaranje poglavlja 27. Direktor niškog komunalnog preduzeća kaže – famoznog poglavlja 27.

"Kažem famoznog, jer mislim da će nam to biti najteže da ostvarimo, a mislim da to zavisi samo od nas, nikog drugog", rekao je Vučković.

Tako je u Nišu plan da se u gradskoj zoni postave podzemni kontejneri, a "gradski" kontejneri presele na selo.

"Da dovezemo kontejnere, da očistimo deponiju i da malo sredimo taj problem sa đubretom", kaže Radoslav Petrović.

Problem za sada ostaje u više od polovine sela, kao što ostaju i druge divlje deponije za čije čišćenje još nema novca.

Tagovi: selo , Deponije , medijana

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Glorija

Uvesti nagradni igru kao sa slanjem koverata sa fiskalnom računima, ima đubre da nestane kao da ga nikad nije ni bilo...

3 0

Mika Miš

"...da malo sredimo taj problem sa djubretom". Pa car!!!

6 1

Mirijam

Ovde ne bi ni Akademija Nauka mogla da da odgovor!

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo