Osnovno tužilaštvo se nije bavilo poreklom Vulinovog novca

Ministar odbrane nikako da se odbrani, pa je sve više nepoznatih u jednačini tetka iz Kanade + pozajmica od 205.000 evra = stan na Zvezdari. I da je, kako sam kaže, u zemlju unosio devet po devet hiljada evra, a deset bi već morao da prijavi, postavlja se pitanje zašto bi taj novac Vulin želeo da sakrije?

Izvor: N1

Ukoliko je put novca legalan, može i da se prati, kaže članica Saveta za borbu protiv korupcije. A sve što je legalno, podseća, ima i potvrdu da jeste.

"Ovde gospodin Vulin mora da ima dve potvrde. Jednu o novcu koji je stajao na računu, gde je utvrđeno poreklo tog novca, i drugu potvrdu da je novac stigao u Srbiju i da je on taj novac legalno podigao ili iz banke, ili po nalogu te tetke. Ovde nema nikakvih dokaza o tome. Ako novac nema puteve, onda postoji velika, velika sumnja da se radi o pranju novca. Ako je imalo dokaza da nema porekla novca, Tužilaštvo nije moglo da odbaci prijavu nikako", kaže Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije.

A ipak je to uradilo. Tužilaštvo za organizovani kriminal, posle dve godine, utvrdilo je da nema osnova da je Vulin počinio krivično delo zloupotrebe službenog položaja i primanja mita, i proglasilo se nenadležnim.

"Tužilaštvo za organizovani kriminal, takođe, nije nadležno za narodne poslanike, što je Vulin bio u trenutku potpisivanja kupoprodajnog ugovora", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Slučaj su prosledili Prvom osnovnom tužilaštvu, ne navodeći međutim činjenicu da su im prosledili samo deo prijave, koji se odnosi na to da li je Vulin stan prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, ne i otkud mu novac da ga kupi.

"Postupajući po navedenom izveštaju, ovo Tužilaštvo je našlo da nema mesta krivičnom gonjenju prijavljenog Aleksandra Vulina, zbog krivičnog dela iz člana 72. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Takođe Vas obaveštavamo da je pitanje porekla novca funkcionera Aleksandra Vulina u nadležnosti Tužilaštva za organizovani kriminal, te da se za sva Vaša pitanja možete obratiti tom tužilaštvu", saopštilo je Prvo osnovno tužilaštvo.

I jesmo, ali nema odgovora iz Tužilaštva za organizovani kriminal zašto su poslali samo deo prijave i šta je s ostatkom koji se odnosi na porekla novca.

Ćute i u Ministarstvu odbrane od kojih smo tražili odgovor na pitanje da li je ikada ministar Aleksandar Vulin tražio pristup tajnim podacim, odnosno poseduje li sertifikat da im pristupi? Jer ako jeste, morao je da prođe bezbednosnu proveru. A to znači da je po članu 58 Zakona o tajnosti podataka, Vulin morao da dostavi i podatke o krivičnim i prekršajnim postupcima koji su u toku.

Komentara 76

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Chicha

A jeli mu to tetka po ocevoj ili majcinoj liniji a poznato je da tetke pomazu svoje sestrice ili bratance .

2 0

Soldier

Limit za iznosenje gotovine iz Kanade je 10'000 kanadskih dolara, sto je tacno 6'785.4 EUR. Prema tome, eto prekrsaja u Kanadi... Boze, koliko samo bahatosti otkriva ovaj slucaj

16 0

Minus

Zašto minusari ne ostave komentar nego samo klik, sigurno imaju šta pametno reći gazdi u odbranu

14 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo